Denník N

Mikroplasty máme v krvi. Vedci po prvýkrát našli zvyšky polystyrénu či PET fliaš v ľudských žilách

Plastové vločky z PET fliaš. Foto – N
Plastové vločky z PET fliaš. Foto – N

Takmer 8 z 10 testovaných ľudí malo v krvi plasty. Niektoré vzorky obsahovali aj viac druhov plastového odpadu.

Tony plastového odpadu sa hromadia v moriach či riekach, ale aj v zdanlivo nepoškvrnenej prírode, ako sú pralesy a ľadovce.

Najnovšie dôkazy hovoria o tom, že mikroplasty sú aj v ľudskej krvi. Tým pádom môžu po tele cestovať a usádzať sa v jednotlivých orgánoch.

Plast v krvi takmer 80 percent účastníkov

Predchádzajúce výskumy už potvrdili, že ľudia mikroplasty konzumujú napríklad v rybách, ale do tela sa nám dostávajú aj z vody alebo zo vzduchu.

Mikroplastové čiastočky sa našli aj v ľudských výkaloch. Vyhnúť sa im teda nedá.

Nový výskum, ktorý ako prvý odhalil mikroplasty v ľudskej krvi, vyšiel v časopise Environment International. Vedci boli v rámci neho schopní detegovať a analyzovať aj plastové častice s veľkosťou iba 0,0007 milimetrov.

Mikroplasty sú plastové častice menšie ako 5 milimetrov. Ilustračná fotografia – plastový granulát. Foto – Slovnaft, Skupina MOL

Skupina dobrovoľníkov bola pomerne malá – na štúdii sa zúčastnilo 22 anonymných zdravých a dospelých darcov. Mikroplasty sa našli v krvi sedemnástich z nich, pričom niektoré vzorky krvi obsahovali aj dva alebo tri druhy plastov.

Polovica z pozitívnych vzoriek obsahovala takzvaný PET plast, z ktorého sa vyrábajú napríklad plastové fľaše. Tretina dobrovoľníkov mala v krvi zvyšky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Príroda

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie