Denník N

Bieloruský denník: Núti Putin Lukašenka zaútočiť na Ukrajinu? Veľa fám a nejasností

Karikatúra – Shooty
Karikatúra – Shooty

Ak je to tak, skutočne sa proti tomu bieloruskí vojaci búria? Odpovede na otázky o možnej invázii Lukašenkovej armády na Ukrajinu.

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách Bielorusky a Bielorusi protestovať každú nedeľu proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Práve teraz, keď píšem tieto riadky, uplynul mesiac od momentu, keď za spoluúčasti Alexandra Lukašenka Rusko napadlo Ukrajinu. Klamár Lukašenko dovolil ruským jednotkám zaútočiť na Ukrajinu z územia Bieloruska. Do večera 23. marca 2022 sa do vojny ešte žiadne bieloruské jednotky nezapojili – rád by som veril, že sa to ani nikdy nestane.

Ale veľa sa o tom hovorí. Veľa strachu, fikcie a nepochopiteľných vecí. Pokúsme sa to rozobrať a pochopiť, čo sa deje.

Takže Bielorusko sa nezapojilo do vojny? Kto teda odpaľuje rakety?

Nie, bieloruské jednotky sa nezapojili do bojov s ukrajinskou armádou. Túto skutočnosť potvrdila bieloruská aj ukrajinská strana.

Sú však aj ďalšie potvrdené skutočnosti: z územia Bieloruska sa uskutočňujú raketové útoky na Ukrajinu, z bieloruských letísk štartujú lietadlá, ktoré bombardujú Ukrajincov. To všetko však nerobí bieloruská armáda. Aj keď v skutočnosti, samozrejme, s plnou spoluúčasťou: ruská armáda využíva územie Bieloruska a infraštruktúru krajiny: železnice, letiská atď.

Zaznamenajme si: bieloruská armáda nevstúpila do vojny, ruská armáda útočí na Ukrajinu z územia Bieloruska.

Takže bieloruská armáda nebola 23. marca na Ukrajine? Veď máme fotografie aj videá!

Je pravda, že počas prvých dní vojny sa v ukrajinských médiách objavilo množstvo nepotvrdených informácií o prekročení ukrajinských hraníc bieloruskými jednotkami. Dokonca sa objavili aj fotografie s údajne bieloruskou technikou označenou špeciálnym písmenom (napríklad písmenom Z, ktoré sa stalo populárnym medzi podporovateľmi vojny).

Ukázalo sa, že fotografie sú pravé, až na to, že technika a vojaci neboli bieloruskí.

Bieloruskí demokratickí lídri, predstavitelia Ukrajiny, ukrajinskí a bieloruskí blogeri a populárne osobnosti sa čoraz viac prihovárajú k bieloruskej armáde. Vojakov žiadajú, aby neplnili zločinecké rozkazy a nešli do vojny proti Ukrajincom. Dokonca sa vypracovali aj špeciálne pokyny, ako sa správne vzdávať.

Niektorí demokratickí lídri v Bielorusku dokonca vyzývajú armádu, aby sa chopila zbraní, ale obrátila ich proti Lukašenkovi, ktorý ťahá krajinu do vojny.

Poďme si to ujasniť: fotografie a videá bieloruskej armády, ktorá vraj ide do vojny, sú sfalšované.

Núti Putin Lukašenka, aby poslal vojská?

Pravdepodobne áno. Neexistujú o tom priame dôkazy, ale rôzni experti, politickí analytici a autori kanálov Telegramu na to priamo alebo nepriamo poukazujú. Vojna je údajne súčasťou dohôd medzi Lukašenkom a Putinom, ktoré bieloruský diktátor svojím správaním už nedodržiava. Odborníci s odvolaním sa na insiderov udávajú rôzne dátumy, keď malo Bielorusko zaútočiť na Ukrajinu. Všetky sú už v minulosti.

Medzitým sa po prípadných ústupkoch Ruska voči Bielorusku aktivizujú fámy o možnom bezprostrednom útoku Lukašenkových vojsk na Ukrajinu. Bieloruský diktátor sa údajne bojí poslať armádu do vojny: vzhľadom na straty Rusov, nečakane silné sankcie a nedostatok manévrovacieho priestoru po takomto kroku.

Lukašenkova rétorika sa mení: všetko sa začalo jeho odhodlaním bojovať na strane Ruska proti Ukrajine v Donbase, ak „oni [Ukrajinci] opäť zaútočia“. Alexandr Lukašenko teraz pri každej príležitosti zdôrazňuje, že Bielorusko nie je zapojené do vojny.

Urobme si poznámku: nevieme na 100 %, že Putin núti Lukašenka vstúpiť do vojny, ale pravdepodobnosť je vysoká.

Je však bieloruská armáda pripravená bojovať?

Pravdepodobne nie. Aspoň to tvrdí ukrajinská strana, čo nepriamo potvrdzujú výsledky sociologických výskumov v Bielorusku a správy matiek vojakov v médiách.

V Bielorusku nie je možné vykonávať riadnu sociológiu, už vôbec nie medzi vojakmi.

Podľa vyhlásení ukrajinských štátnych predstaviteľov dostávajú informácie, že bieloruskí vojaci nie sú pripravení bojovať proti Ukrajine. Už zo začiatku nemali ochotu a neúspechy a ťažké straty ruskej armády ich len demotivovali. Do bieloruskej armády vraj dokonca posielajú ruských veliteľov, ktorí majú kontrolovať vojakov. To však nie je potvrdené.

Podľa štúdie Chatham House iba 3 % mestského obyvateľstva Bieloruska podporujú účasť bieloruskej armády vo vojne na Ukrajine na strane Ruska. Aj keď berieme do úvahy uzavretosť vojenských príslušníkov, pravdepodobne komunikujú s príbuznými a priateľmi, ktorí im rozprávajú, čo sa deje.

Poznamenajme si: spoľahlivé údaje o ochote alebo neochote bieloruskej armády zapojiť sa do vojny neexistujú. Nepriame náznaky skôr svedčia o tom, že vojaci nie sú ochotní bojovať proti Ukrajincom.

Čo sa stane, ak Lukašenko pošle vojakov do vojny?

Ťažko to predvídať. Ak sa však Lukašenkovi vojaci skutočne zapoja do vojenských operácií proti Ukrajincom a nevzdajú sa, perspektívy Bieloruska sú veľmi nejasné. Sankcie budú oveľa silnejšie ako teraz, krajina bude odrezaná od civilizovaného sveta a jej obraz sa na desaťročia znehodnotí. Tento krok by zároveň diktátorovi odrezal manévrovací priestor: po vstupe do vojny by bolo Rusko jediným spojencom. A samotné Rusko sužujú hospodárske problémy.

Bielorusi nechcú vojnu. Podporujeme Ukrajincov a veríme vo víťazstvo.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie