Denník N

Bieloruský denník: Štyria Bielorusi zahynuli vo vojne Ruska proti Ukrajine. Dvaja z nich bránili krajinu pred ruskými jednotkami

Muž sa pozerá na vraky ruských vojenských vozidiel na ceste v meste Buča na západ od Kyjeva. Foto - TASR/AP
Muž sa pozerá na vraky ruských vojenských vozidiel na ceste v meste Buča na západ od Kyjeva. Foto – TASR/AP

Hynú ako civilisti, tak aj dobrovoľníci, ktorí prišli bojovať.

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách Bielorusky a Bielorusi protestovať každú nedeľu proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Útok Ruska na Ukrajinu sa priamo dotýka Bieloruska. Z našej krajiny lietajú rakety – len za prvé dva týždne vojny ich bolo vyše 70, štartujú lietadlá a vrtuľníky a po bieloruských cestách jazdia ruskí vojaci, vojenská technika a munícia.

Nemocnice v južných mestách Bieloruska sa využívajú na liečbu vojakov z Ruska. Takisto sem do nemocníc privážajú mŕtvoly zabitých vojakov ruskej armády. Hromadne o tom informujú nezávislé médiá a možno sa o tom dočítať v četoch obyvateľov týchto miest.

V polovici marca boli známi najmenej štyria Bielorusi, ktorí zahynuli v dôsledku ruského útoku na Ukrajinu. Dvaja z nich boli dobrovoľníci a bojovali na strane Ukrajincov. Ďalší dvaja boli civilisti.

Kamionisti z Mozyru

34-ročný Ivan Rogov a 38-ročný Dmitryj Šilec pracovali ako vodiči kamiónov. Začiatok vojny ich zastihol na Ukrajine, kde boli na služobnej ceste. Bielorusi sa nestihli včas vrátiť domov. Obaja vodiči utrpeli zranenia počas leteckého útoku na ukrajinské mesto Korosteň. Telo Ivana Rogova našli 10. marca. Spolu s ním bol v aute aj Dmitryj Šilec. 11. marca zomrel na oddelení intenzívnej starostlivosti.

O oboch prípadoch informovali bieloruský nezávislý spravodajský portál Zerkalo.io príbuzní obetí.

Chýbajú spoľahlivé informácie o mieste útoku, po ktorom Ivan a Dmitrij zomreli. Blízkosť bieloruských hraníc však naznačuje, že je možné, že Bielorusi zahynuli po zásahu lietadiel, ktoré vzlietli z územia Bieloruska.

Ilia „Litvin“ Chrenov, dobrovoľník

Litvin bol prvým Bielorusom, ktorý zahynul vo vojne rozpútanej Ruskom proti Ukrajine. Ilia sa narodil v Minsku v mnohodetnej rodine. Po skončení vysokej školy pracoval v štátnom závode MAZ. Bielorus prišiel na Ukrajinu v roku 2014, aby ju bránil pred ruskými okupantmi na Donbase. Ilia a jeden jeho priateľ sa pridali k práve sa tvoriacemu bataliónu Azov.

V istom okamihu sa kamaráti stali inštruktormi v batalióne a prevzali zodpovednosť za výcvik nových ľudí. Keď sa konflikt na Donbase zmiernil, Litvin odišiel do Kyjeva a našiel si prácu v IT.

Po 24. februári 2022, keď Rusko zaútočilo na Ukrajinu, bol Ilia Chrenov jedným z prvých bieloruských dobrovoľníkov, ktorí vyzývali na obranu ukrajinskej zeme.

Ilia „Litvin“ zomrel 4. marca. Bielorus utrpel zranenia v boji o ukrajinské mesto Buča neďaleko Kyjeva. Lekári sa ho snažili zachrániť a operovali ho, ale nepomohlo to.

Alexej „Tur“ Skobľa, dobrovoľník

„Tur“ takisto bojoval za Ukrajinu od roku 2014. Stál pri vzniku bieloruských dobrovoľníkov. Posledný rok slúžil v ukrajinských silách pre špeciálne operácie na základe zmluvy. Dňa 13. marca zahynul pri Kyjeve v boji ako zástupca veliteľa skupiny.

O deň neskôr by sa dožil 32 rokov. Uvádza sa, že „Tur“ zahynul, keď jeho jednotku prepadli. Zastrešoval ústup vojakov svojej jednotky.

V jednom z rozhovorov Alexej povedal, že sa neplánuje vrátiť do Bieloruska, kým bude pri moci Alexandr Lukašenko. Preto na rozdiel od mnohých dobrovoľníkov neskrýval svoje meno. Už pred niekoľkými rokmi Alexej Skobľa tvrdil, že vidí hrozbu vojenskej agresie Ruska voči Ukrajine. To ho okrem iného motivovalo bojovať na strane Ukrajincov. „Tur“ hovoril, že niektorí ľudia z Bieloruska chodili do jeho bataliónu na výcvik, aby získali bojové skúsenosti.

***

V polovici marca národná líderka Bieloruska Sviatlana Cihanovská oznámila, že účastníci bieloruského protivojnového hnutia nebudú v novom Bielorusku stíhaní za aktívne akcie na obranu nezávislosti našej krajiny. Cihanovská uviedla, že na takomto dokumente sa práve pracuje:

„Bielorusi, ktorí sa dnes dobrovoľne prihlásia na obranu Bieloruska a Ukrajiny, nebudú právne zodpovední za účasť v bojoch na strane ukrajinskej armády. Dobrovoľníci a tí, ktorí odmietli plniť zločinecké príkazy, môžu v budúcnosti počítať so svojím miestom v bieloruských ozbrojených silách.“

Alexandr Lukašenko počas prejavu k zamestnancom Výboru štátnej bezpečnosti v Bielorusku spomenul aj Bielorusov, ktorí išli bojovať za Ukrajinu:

„Vykrikujú ‚Nie vojne, nie vojne‘ a potom vytvárajú batalióny zbláznených bieloruských občanov. A pýtajú si za to peniaze.“

Nelegitímnemu prezidentovi sa nepáči, keď Bielorusi organizujú štruktúry, ktoré sa nedajú kontrolovať. Ozbrojené štruktúry znepokojujú diktátora viac než akékoľvek iné. Bieloruskí dobrovoľníci, ktorí bojujú za Ukrajinu, navyše neskrývajú, že po oslobodení ukrajinskej zeme od ruských okupantov sú pripravení vyslobodiť Bielorusko od diktatúry.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie