Denník N

Saudská Arábia stavia obrovský múr, má ju ochrániť pred džihádistami

Bojovníci Islamského štátu. Foto - TASR/AP
Bojovníci Islamského štátu. Foto – TASR/AP

Islamský štát sa vyhráža, že dobyje Mekku a Medinu, najposvätnejšie miesta islamu.

Saudská Arábia začala na hraniciach s Irakom stavať takmer tisíc kilometrov dlhý múr. Má ju ochrániť pred Islamským štátom.

Niečo podobné plánovala ešte v roku 2006, keď bola v Iraku v plnom prúde občianska vojna. Teraz sa skutočne začalo aj stavať.

Monarchia už dokončuje bezpečnostný múr aj na hranici s Jemenom.

Tridsaťtisíc vojakov

Saudská Arábia múr začala stavať aj kvôli tomu, že Islamský štát sa vyhráža, že dobyje Mekku a Medinu, dve najposvätnejšie miesta islamu.

Ležia na území monarchie a Saudská Arábia sa aj preto považuje za lídra moslimského sveta.

Hoci Islamský štát (IS) je od získania Mekky a Mediny ďaleko a možno sa k nim ani nikdy nepriblíži, jeho rýchly postup v Sýrii a Iraku a nedávny útok členov IS na pohraničnú hliadku Saudskú Arábiu utvrdil v rozhodnutí chrániť sa múrom.

Múr už začali prezývať veľký, hoci v porovnaní s Veľkým čínskym múrom, ide o oveľa menší projekt. Má však splniť rovnaký cieľ ako staroveká stavba: chrániť monarchiu pred inváziou. Múr má byť de facto zložený z piatich úrovní,  jeho súčasťou by mala byť aj priekopa na spomalenie približujúcich sa ozbrojencov.

Ráta sa so štyridsiatimi strážnymi vežami s radarmi na zachytenie nízko letiacich objektov a približujúcich sa automobilov. Radary by mali zaregistrovať aj ľudí dvadsať kilometrov od múru.

Okolo múru bude jazdiť 240 zásahových vozidiel, strážiť by ho malo 30-tisíc vojakov. Koľko bude projekt stáť, sa nevie. Rovnako ani to, kedy ho dokončia.

Múr majú aj s Jemenom

Saudská Arábia považuje Islamský štát za odpadlícku organizáciu a spolu s Američanmi a ďalšími krajinami sa podieľa na leteckých útokoch na jeho pozície v Iraku a Sýrii.

Kráľovstvo sa pokúša podobný, aj keď menej sofistikovaný a teda lacnejší, múr postaviť na hranici s Jemenom.

Má ho tiež ochrániť od terorizmu, nelegálneho pašovania zbraní a výbušnín aj drog. Stavbu stále nedokončili pre spory s jemenskou vládou. Tento múr by mal mať 1800 kilometrov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie