Denník N

Lotyšský prezident Levits: Útok na člena NATO by bol pre Rusko katastrofa a Putin to vie

Egils Levits. Foto - Prezidentský úrad Lotyšska
Egils Levits. Foto – Prezidentský úrad Lotyšska

Niektorí západní lídri mali pred inváziou naivné predstavy o Rusku, teraz je však Západ jednotný a podarilo sa to prekvapujúco rýchlo, vraví v rozhovore prezident Lotyšska Egils Levits.

Na Slovensko pricestoval na rokovanie s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a premiérom Eduardom Hegerom, vystúpi aj na diskusii Globsecu.

Levits si myslí, že Putin by sa mal postaviť pred medzinárodný súd a invázia je začiatkom jeho konca. Vysvetľuje to štyrmi dôvodmi.

Keď Rusko zaútočilo na Ukrajinu, veľa sa hovorilo o tom, že Putin sa tam nemusí zastaviť. Dokonca aj Volodymyr Zelenskyj povedal, že ak Ukrajina padne, ďalšie na rade budú pobaltské štáty. Ukrajina sa však bráni a Putinova invázia nejde podľa plánu. Je už možnosť, že by ruská armáda pokračovala útokmi na ďalšie európske štáty, nereálna?

Putin by rád napadol aj ďalšie štáty, ale je rozdiel medzi krajinami, ako sú Slovensko, Lotyšsko či Poľsko, ktoré sú členmi NATO, najsilnejšej obrannej aliancie na svete, a Moldavskom, Gruzínskom či Ukrajinou, teda našimi partnermi mimo Aliancie. Treba rozlišovať medzi bezpečnostnou situáciou týchto dvoch skupín štátov.

Je jasné, že Aliancia je ochotná brániť všetky členské štáty, zaznelo to aj na samite NATO, na ktorom som sa pred pár dňami zúčastnil. Prezident Joe Biden a ďalší lídri to znovu a znovu opakovali. Zdôrazňovali článok 5, ktorý hovorí, že útok na jeden členský štát je útokom na všetkých členov NATO.

Navyše je očividné, že Aliancia je niekoľkokrát silnejšia ako Rusko. Vojensky, ekonomicky aj technologicky. Sila Ruska a NATO sa nedá porovnávať. Preto si myslím, že všetky štáty NATO sú v bezpečí.

Takže si myslíte, že útok na členský štát NATO by bol chybou a Putinovi by sa vypomstil?

Jednoznačne. Pre Rusko by to bola katastrofa a Putin to vie.

Nedávno ste v rozhovore pre lotyšskú tlačovú agentúru LETA povedali, že invázia je začiatkom Putinovho konca. Prečo si to myslíte?

Z viacerých dôvodov. Po prvé: Rusko je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie