Denník N

Namiesto Ukrajiny sa stala hlavnou témou facka. Oscary 2022 boli sklamaním

Foto - oscars.org
Foto – oscars.org

94. ročník udeľovania prestížnych cien ukázal prečo má Americká filmová akadémia problémy.

Filmom roka je Coda, dojemný príbeh o mladej speváčke, ktorá má nepočujúcich rodičov, a najviac Oscarov (6) získalo výpravné sci-fi Duna.

Tak by sa dali zhrnúť výsledky 94. ročníka filmárskych cien, ktoré sa udeľovali v noci z nedele na pondelok v Los Angeles. No spätne sa tento galavečer bude spomínať úplne z iných dôvodov.

Áno, sú to najznámejšie ocenenia, kde by malo byť témou, kto a čo vyhral. Lenže sú chvíle, keď je vhodné urobiť niečo viac. Napríklad, keď už mesiac ruská armáda ničí Ukrajinu, pričom zomreli tisícky ľudí a milióny museli utiecť zo svojich domovov.

Priveľa minulosti

Keď počas nedeľňajšieho galavečera znela pesnička od Radiohead Everything In Its Right Place, jej názov nevystihol dianie ani náhodou. Pokus o reštart Oscarov po pandémii príliš nevyšiel. Či sa Americkej akadémii podarilo zastaviť prudký pokles sledovanosti sa ešte uvidí, každopádne opäť premeškala príležitosť zachytiť, čo sa práve deje. Na 94. ročníku akoby len dobiehala staré resty, keď bola kritizovaná za nízke zastúpenie žien alebo afroamerických tvorcov. Je zahľadená skôr do minulosti a sama do seba, do filmového sveta.

Skloňovať počas takmer štvorhodinového priameho prenosu výročia je úplne v poriadku, keď má napríklad séria filmov o Jamesovi Bondovi 60 rokov. Nič proti Pulp Fiction, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Oscary

Kultúra

Teraz najčítanejšie