Denník N

Ruskí youtuberi ukazujú život so sankciami: Instagram len cez VPN, zatvorený Starbucks a drahá zelenina

Zatvorený McDonald's v Petrohrade. Foto - TASR/AP
Zatvorený McDonald’s v Petrohrade. Foto – TASR/AP

Ruskí influenceri sa vybrali do nákupných centier, odkiaľ odchádzajú veľké západné značky, a vysvetľujú, čo všetko zmenili sankcie.

Youtuber Niki Proshin žije v Petrohrade, aj keď pochádza z Omska. Jeho videá v angličtine ukazujú bežný život v Rusku: ako Rusi oslavujú Nový rok, aké jedlá jedia, aké sú v Rusku ceny.

Vlani v októbri, teda niekoľko mesiacov pred ruskou inváziou na Ukrajinu, nakrútil video, čo všetko sa dá v Rusku kúpiť za 5000 rubľov. Vtedy to bolo asi 71 dolárov, dnes by za päťtisícrubľovú bankovku dostal o 20 dolárov menej, niečo vyše 50 dolárov.

V polovici marca, teda niečo vyše dva týždne po ruskej invázii, nakrútil podobné video, v ktorom porovnával ceny tých istých produktov v supermarkete spred štyroch mesiacov a po zavedení sankcií. Ako hovorí svojim prevažne zahraničným sledovateľom, ceny išli prudko nahor a z rubľa „sa stal vtip, ktorý skáče hore a dole, i keď teda skôr dole“.

Spolu s ďalšími ruskými youtubermi ukazuje, ako západné sankcie zmenili bežný život v krajine. Je zrejmé, že pociťujú zdražovanie aj ďalšie dôsledky, hoci zatiaľ nemajú takú podobu, aby to vnímali existenčne.

Video: Ceny v Rusku po sankciách

Paradajky ako luxusný tovar a potraviny, ktoré nebudú

Niki urobil oba nákupy vo svojom obľúbenom supermarkete Prisma, ktorý – ako vysvetľuje – nepatrí k úplne najlacnejším. Ide o fínsku sieť, ktorá by sa zrejme dala prirovnať k cenovej hladine, akú má u nás Billa.

Svojim divákom postupne ukazuje, ako kilogram

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie