Denník N

Týždeň v zdraví: Syndróm zlomeného srdca existuje, hormón hladu tiež, počuli ste ale aj o bigorexii?

Ilustračné foto. Foto N - Peter Kováč.
Ilustračné foto. Foto N – Peter Kováč.

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  • čo znamená syndróm zlomeného srdca,
  •  ako funguje hormón hladu,
  •  ako dokáže mladých chlapov trápiť bigorexia.

Syndróm zlomeného srdca existuje

To, o čom nás clivo a naliehavo presviedčajú v textoch svojich piesní všetci lámači ženských sŕdc, je nakoniec v podstate pravda: syndróm zlomeného srdca existuje. Odborníci ho nazvali tako-tsubo kardiomyopatia a je to poškodenie srdca vyvolané stresom. Ako sa syndróm zlomeného srdca prejavuje, aké má príčiny, liečbu a existuje prevencia?

Presné príčiny sú nejasné, stresová kardiomyopatia ale nenaznačuje základné ochorenie srdca, aj keď má podobné príznaky ako infarkt myokardu. Teda najmä dýchavičnosť, nepravidelný tep, bolesti na hrudníku a závraty či mdloby.

Stav spôsobujúci poškodenie ľavej srdcovej komory sa zvyčajne bežne vyskytuje bezprostredne po prežití extrémneho emočného alebo fyzického stresu. Aj keď sa pre tento typ kardiomyopatie zaužívalo pomenovanie „syndróm zlomeného srdca“, nemôžeme ho brať doslovne. Pomenovanie zrkadlí stav bezprostredne pred náhlym prepuknutím syndrómu a nie to, čo vidia lekári pri diagnostike: vydutie ľavej srdcovej komory do tvaru balóna.

Ochorenie bolo po prvý raz identifikované v Japonsku v roku 1990 a odtiaľ pochádza aj jeho názov: vydutá ľavá srdcová komora pripomína nádobu japonských rybárov na lov chobotníc – tako-tsubo.

Tako-tsubo kardiomyopatia je relatívne neobvyklá a predstavuje iba jedno percento až dve percentá zo všetkých prípadov stavov súvisiacich s náhlou ischémiou srdca, pričom koronárne artérie – cievy zabezpečujúce zásobovanie srdcového svalu krvou – nie sú postihnuté. Približne u 20 % ľudí so stresovou kardiomyopatiou sa rozvinú život ohrozujúce komplikácie vrátane kongestívneho zlyhanie srdca.

Stresová tako-tsubo kardiomyopatia najčastejšie postihuje ženy vo veku 62 až 76 rokov, ochorenie u mužov je menej pravdepodobné. Údaje naznačujú, že na tento stav sú obzvlášť náchylné ázijské a stredomorské ženy po menopauze.

Príznaky tohto akútneho koronárneho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie