Denník N

Haščák za väzbu žiada odškodnenie minimálne 13,5 milióna eur, ak sa mu štát neospravedlní

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Sumu 13,5 milióna až 16,8 milióna eur bude žiadať od štátu bývalý partner Penty Jaroslav Haščák za to, čo označuje za nezákonnú väzbu a obvinenie. Polícia ho zadržala začiatkom decembra 2020 a z väzby vyšiel v januári 2021, obvinený bol z toho, že zaplatil 200-tisíc eur za nahrávku rozhovorov, ktorá zachytávala jeho stretnutia s politikmi a štátnymi úradníkmi v 90. rokoch a verejne známa sa stala ako kauza Gorila.

Haščák v januári avizoval, že bude žiadať ospravedlnenie. Teraz žiadosť ministerstvu spravodlivosti poslal. Presná suma zatiaľ nie je pevne stanovená, Haščák ešte čaká na schválenie účtovnej závierky spoločnosti Penta, kde bol dlhé roky partnerom a hlavným stratégom.

Štát má na odpoveď pol roka

Podstatnú časť jeho peňažného nároku voči štátu tvorí ušlý príjem spojený s výkonom jeho funkcie v Pente. Okrem toho žiada odškodnenie za nemajetkovú ujmu, ušlý zisk a trovy trestného konania.

Žiadosť o predbežné prerokovanie tohto nároku na náhradu škody podal v piatok advokát Peter Kubina na ministerstvo spravodlivosti. To má teraz pol roka, aby na žiadosť zareagovalo. Ak jej nevyhovie, Haščák je pripravený obrátiť sa na súd.

Prostredníctvom právneho zástupcu odkazuje, že stále vidí priestor na ospravedlnenie zo strany štátu. „Pokiaľ štát prijme návrh Jaroslava Haščáka na ospravedlnenie, je pripravený vzdať sa peňažných nárokov,“ napísal Kubina z advokátskej kancelárie Dentons.

Foto N – Vladimír Šimíček

Haščák deklaruje, že ak nejaké peniaze vysúdi, nenechá si ich pre seba a po odpočítaní nákladov na právne služby ich venuje na dobročinný účel.

Ministerstvo spravodlivosti v prvej reakcii oznámilo, že v tejto chvíli je predčasné odpovedať, či je pripravené čeliť žalobe alebo v tomto prípade príde k ospravedlneniu. „To, či príde k satisfakcii formou ospravedlnenia, nie je závislé od skutočnosti, či žiadateľ hrozí miliónovou žalobou, ale od posúdenia dôvodnosti žaloby.“

Vo väzbe bol viac ako mesiac

Národná kriminálna agentúra Haščáka zadržala a obvinila začiatkom decembra 2020, asistovali pri tom ozbrojení policajti, ktorí spolumajiteľa sprevádzali aj v priestoroch Penty. Obvinenie Haščáka z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti sa týkalo nahrávky Slovenskej informačnej služby pomenovanej Gorila, teda jednej z najväčších porevolučných káuz u nás. Zachytila Haščákove stretnutia s politikmi, podnikateľmi a významnými štátnymi úradníkmi, s ktorými sa stretával v byte v širšom centre Bratislavy.

Haščák bol podozrivý , že za úplatok 200-tisíc eur získal nahrávku Gorily od bývalého príslušníka SIS Ľubomíra Arpáša a jeho manželky. Peniaze podľa vyšetrovateľov Arpášovi a jeho manželke zaplatil na faktúry za fiktívne analýzy.

Z väzby ho po vyše mesiaci prepustil Najvyšší súd, ktorý v rozhodnutí zapochyboval o dôvodnosti jeho trestného stíhania.

„Náš klient sa domáha len toho, čo by malo zo strany štátu prirodzene nasledovať po každom obvinení a vzatí do väzby, pri ktorom súdy konštatovali jeho nedôvodnosť a nezákonnosť,“ zdôvodňuje Haščákov nárok Kubina.

Argumentuje rozhodnutím Najvyššieho súdu o prepustení bývalého partnera Penty z väzby, ale aj rozhodnutím dovolacieho senátu. Dovolanie v tomto prípade podala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (za SaS) a Najvyšší súd ju svojím rozhodnutím skritizoval.

O zrušení Haščákovho obvinenia rozhodol na základe paragrafu 363 vlani aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. „Orgány prípravného konania, ktoré mali dbať na zachovanie dozoru a kontroly zákonnosti zásahov do osobnej slobody v trestnom konaní, žiaľ, v trestnej veci Jaroslava Haščáka očividne zlyhali,“ dodal Kubina. Akceptácia návrhu na ospravedlnenie je podľa neho minimum, čo by „štát mal v takomto jednoznačnom prípade urobiť“.

V dôsledku zadržania musel odísť z vedenia

Haščák v žiadosti o náhradu škody uviedol, že po zadržaní 1. decembra 2020 musel odstúpiť z pozície riadiaceho partnera skupiny Penty. Bol ním od 26. marca 1998, a ak by nebol zadržaný, vykonával by podľa neho túto funkciu prinajmenšom do konca roka 2026.

S touto funkciou sa spájajú aj viaceré ekonomické benefity, o ktoré Haščák prišiel. Náhradu tohto ušlého zisku teraz žiada od ministerstva. Od decembra 2020 do konca roku 2026teda do predpokladaného odchodu z pozície riadiaceho partnera, predstavuje podľa neho tento ušlý zisk vyše 121 miliónov eur.

Haščák si náhradu uplatňuje len do konca augusta 2021, keď generálny prokurátor Maroš Žilinka vyhovel jeho návrhu podľa paragrafu 363.

Čo Haščák žiada

  • nemajetkovú ujmu 32 300 eur (suma limitovaná zákonom);
  • ušlý zisk 13 422 677 eur až 16 755 677 eur;
  • trovy konania 41 747 eur.

Informáciu, že Haščák sa vzdáva riadiacich funkcií, oznámila Penta deň po jeho zadržaní. Kompetencie po ňom prebral ďalší spoluvlastník Iain Child, ktorý sa stal riadiacim partnerom Penty pre takmer všetky jej biznisy s výnimkou realít.

„Nikdy sme neboli len firmou jedného muža. Je to síce nepríjemnosť, ale všetci partneri vedia, čo majú robiť,“ reagoval v decembri 2020 na odchod Haščáka z vedúcich pozícií manažér Penty pre externé vzťahy Martin Danko.

Haščák vlani v lete svoje podiely v Pente začal prevádzať na zverenecký fond T69, ktorý vznikol podľa českej legislatívy a ktorého beneficientmi sú jeho manželka a ich dvaja nedospelí synovia.

Jaroslava Haščáka vymenil Ian Child. Foto – Tomáš Benedikovič a Penta

Tvrdil, že proces presunu kompetencií z Haščáka na Childa sa rozbehol už dávnejšie a nespustil ho zásah polície. „Už skôr sa Jaroslav Haščák začal viac posúvať do pozície, že mal mať dohľad nad všetkými strategickými inováciami v skupine. Prierezové sledovanie jednotlivých biznisov skupiny už prechádzalo na Iaina Childa,“ povedal Danko.

Arpášovci písali analýzy, ktoré nemali využitie

Haščáka zadržali 1. decembra 2020 po tom, ako prišiel vypovedať na Národnú kriminálnu agentúru v inej trestnej veci.

Verzia vyšetrovateľov, že uplácal Arpášovcov – bývalých príslušníkov Slovenskej informačnej služby, ktorá zabezpečila odpočúvanie konšpiračného bytu, kam Haščák chodieval –, bola, že im za zvukovú nahrávku týchto stretnutí zaplatil celkovo 200-tisíc eur.

Arpášovci si na to založili firmu Identita a tá predávala Haščákovej spoločnosti Barkont analýzy zdravotníckeho trhu, ktoré však nemali žiadne využitie, a celý obchod nemal skutočné ekonomické opodstatnenie. „Jeho skutočnou podstatou bolo zakryť pôvod a účel vyplatených finančných prostriedkov v trestnej činnosti,“ povedal prokurátor špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa.

Podľa vyšetrovania Arpáš fiktívne analýzy odovzdával Alojzovi Lorencovi, ktorý pre Pentu pracoval. Analýzy sa nikdy nenašli. Penta za ne zaplatila tisíce eur, no neskôr vysvetľovala, že ich skartovala. Lorenc bol dlhoročným riaditeľom ešte komunistickej Štátnej bezpečnosti, ktorý sa neskôr uplatnil v Pente.

Alojz Lorenc v novembri 2018. Foto – Petr Blažek

Najvyšší súd tvrdenie prokurátora spochybnil. Povedal, že „len podozrenie, že obvinení mali naliehavý záujem na tom, aby ich zmluvný vzťah a z neho pochádzajúci nárok na vyplatenie odmeny zostali len v polohe čisto obchodného, hoci pomerne neštandardného kontaktu, bez existencie dôkazov obsiahnutých v spise a z nich plynúcich skutočností, ktoré by takéto podozrenie podporovali, nestačí“.

V spise nevidel ani „žiaden zákonný, procesným spôsobom získaný dôkaz, ktorý by dôvodnosti trestného stíhania pre trestný čin podplácania nasvedčoval“. To bol aj dôvod, prečo Haščáka prepustil z väzby.

Pôvodne Gorilu dozoroval Kováčik

Senát Najvyššieho súdu nepresvedčili ani argumenty zo zverejnenej zvukovej nahrávky medzi bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom a mafiánom Marianom Kočnerom.

Kočner na nej Trnkovi hrubo nadával za to, že chcel so svojimi kamarátmi Gorilou vydierať Haščáka. Vyplýva z nej, že Trnka bol osobne za Haščákom. Rozlámané nosiče s nahrávkou Gorily vraj odmietol. Trnka sa Kočnerovi priznal, že mu Haščák povedal, že mu zaplatí milión eur.

Podľa senátu Pavla Farkaša však nahrávka nehovorí o Haščákovej snahe získať Gorilu, ale „skôr nasvedčuje snahe obvineného zistiť, kto ho vydiera“. Stotožnil sa teda s argumentmi Haščákovej obhajoby.

Rovnako spochybnil aj tvrdenia o tom, že vyšetrovanie Gorily bolo do roku 2020 významne brzdené. Kauzu dozoroval bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorý je neprávoplatne odsúdený za to, že v inom prípade zobral od mafie úplatok 50-tisíc eur.

Pri zadržaní Kováčika sa v jeho aute našli pokyny, ako treba postupovať v kauze Gorila. Súčasťou pokynov bola aj likvidácia nahrávky Gorila, ktorá sa našla práve u Kočnera. Haščáka zadržali a obvinili až po tom, ako Kováčik skončil vo väzbe.

Bývalý spolumajiteľ Penty sa bránil, že neexistuje dôkaz, že by medzi zlyhaním Kováčika a jeho konaním bola nejaká súvislosť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Jaroslav Haščák

Slovensko

Teraz najčítanejšie