Denník N

Koľko Ruska máme doma?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nie denacifikovať Ukrajinu, destalinizovať Kremeľ.

Autor je spisovateľ

Za uplynulý mesiac azda mnohí u nás pochopili, kam sa Rusko vyvinulo. Pritom pravá tvár režimu dlho bila do očí. Desiatky zavraždených novinárov, väznení opoziční lídri, prenasledovaní a umlčiavaní kritici, niekoľkokrát preukázane sfalšované voľby. Obrovská a štedro dotovaná Národná garda s nehoráznymi právomocami a s primárnou úlohou potláčať akékoľvek prejavy odporu vrátane „práva strieľať bez upozornenia“. Masové zatýkania demonštrantov s prázdnymi bielymi plagátmi pôsobili až groteskne, v pracovných táboroch – neraz na miestach bývalých gulagov – sa však akákoľvek komika razom končí. Turbokapitalizmus prirodzene splynul s tyraniou.

Azda aj slovenská verejnosť jasnejšie vidí, ako to v skutočnosti vyzerá a čo sa bežne hovorí na moskovských ideologických mítingoch, ako sa ruským deťom už v škôlkach a žiakom v školách vymývajú mozgy militarizmom a neoimperiálnym blúznením. Po internete sa šíria nenávistné zborové pesničky, ktoré odporne dehumanizujú iné etniká a upierajú Ukrajine – a neraz aj iným štátom – právo na existenciu. Malo by nás to vážne zaujímať, pretože sme súčasťou veľkej putinovskej lži o strednej a východnej Európe. Existujú už aj náčrty, ako si väčšie a lojálnejšie republiky náš mikroštát neskôr rozdelia. Po ďalšej špeciálnej operácii? Alebo vznikne zasa iné zjemňujúce slovné spojenie? Aj imperiálna vojna proti Ukrajine sa pripravovala v prejavoch, lživých článkoch a na prekreslených mapách.

Napriek tomu všetkému sa u nás naďalej mimoriadne darí prokremeľským bludom, polopravdám a manipuláciám. Každý týždeň v nemom úžase zízam na zoznam najpopulárnejších šíriteľov na sociálnych sieťach – viacerí z nich sa roky vyjadrujú radikálnejšie a otvorenejšie ako Putin. V nijakej krajine regiónu sa sprisahanecké teórie netešia takej popularite ako u nás. Koľko z toho, čo sa nám nepáči v Ruskej federácii, sa dávno udomácnilo u nás?

Pripomeňme si letné detské tábory, nábory extrémnej pravice pravidelne organizované kotlebovcami, alebo prednášajúcich zo Zeme a veku na slovenských stredných školách či učiteľov, ktorí žiakom odporúčali čítať barbarské Hlavné správy (ruskej tajnej služby a jej prisluhovačov). Nezabudnime ani na početných prokremeľských ideológov, ktorí na šírenie propagandy roky zneužívali naše verejné knižnice.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie