Denník N

Generál Zmeko: Vojak, ktorý obdivuje Putina, nemá v armáde čo robiť (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Verím tomu, že Ukrajina zvíťazí, ale cesta k víťazstvu bude ešte veľmi dlhá, hovorí náčelník generálneho štábu slovenskej armády generál Daniel Zmeko.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Stane sa 24. február, teda deň, keď Rusko napadlo Ukrajinu, dňom, ktorý si budete vždy pamätať?

Určite áno. Informáciu o vojne na Ukrajine som zachytil, keď som vystupoval z lietadla v Tampe. Bol som na bilaterálnej návšteve v USA a prvú informáciu som mal od našich ľudí, ktorí pôsobili v Kyjive. Na Ukrajine boli tri hodiny ráno, v Tampe asi deväť. Okamžite sme museli prijímať rozhodnutia, ako ďalej, a určite mi to ráno zostane v pamäti. Našťastie máme dostatočné komunikačné prostriedky na to, aby sme sa spojili, vymenili si informácie a zadali úlohy. Túto inváziu sme očakávali a ozbrojené sily sme uviedli do najvyššej pohotovosti ešte dva dni pred inváziou. Nebolo to pre nás také prekvapenie.

Celá Európa sa odvtedy bojí tretej svetovej vojny. Ako sme k nej blízko? 

Bližšie ako kedykoľvek predtým, ak rátame medzníky, ako bola kubánska kríza alebo začiatok 80. rokov, keď situácia tiež nebola ružová. Dnes môže situácia dospieť do štádia, o ktorom my vojaci a naši stratégovia hovoríme ako o neúmyselnej vojne. Ani jedna zo strán nechce vstúpiť do tretej svetovej vojny, ale okolnosti, zlé ľudské rozhodnutia a incidenty, ktoré spôsobujú dominový efekt, môžu zapríčiniť tretiu svetovú vojnu. Na druhej strane som veľký optimista a neverím, že by ktorákoľvek zo strán mala reálny záujem začať tretiu svetovú vojnu. Zatiaľ hovoríme o regionálnom konflikte medzi Ukrajinou a Ruskom, keď na strane Ukrajiny sú spojenci a aj na strane Ruskej federácie sú spojenci. Ale nie takí, ktorí by do toho priamo vstupovali, teda hlavne NATO a USA.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Slovenská armáda

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie