Denník N

Pizza áno, avšak najneskôr 48 hodín pred štartom. Návod, čo robiť v týždni pred pretekmi

Ilustračné foto - Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

v rámci bratislavského maratónu bude počas najbližšieho víkendu pretekať v hlavnom meste 7-tisíc bežcov.

Okrem Slovenska sa na začiatku apríla v celej Európe rozbieha séria polmaratónskych či maratónskych pretekov, keďže v tomto období je počasie ideálne pre vytrvalostný beh.

Nasledujúci text je návodom, čo robiť a čo nerobiť počas posledného týždňa pred maratónom či polmaratónom, aby bol výsledok čo najlepší.

Kým z pohľadu fyzickej aktivity je príprava pomerne jednoduchá a stačí dodržať pár základných rád, z pohľadu stravovania sa a správneho príjmu energie môže byť posledný týždeň výzvou.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Kľúčovým slovom, ktoré by si mali bežci pripomínať počas posledného týždňa, je oddych. Platí totiž známe pravidlo, že ak sme po kondičnej stránke v príprave niečo zanedbali, počas posledných dní to už nenapravíme. Skôr naopak.

Preto sa týždeň pred pretekmi odporúča významne znížiť intenzitu a objem zaťaženia, a to približne o 30 až 50 percent v porovnaní s tým, na čo sme štandardne zvyknutí.

Ak bežca napríklad čaká v nedeľu polmaratón a zvyčajne počas týždňa v tréningoch odbehol 60 kilometrov, úplne stačí, ak od pondelka do soboty odbehne dokopy 30 kilometrov, všetky vo voľnom, regeneračnom tempe. Až na jednu intenzívnejšiu výnimku.

Výnimkou by mal byť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie