Denník N

Nemecké energetické fiasko

Veterné turbíny v Nemecku. Foto - Enercon.de
Veterné turbíny v Nemecku. Foto – Enercon.de

Nadmerná závislosť od ruského plynu dáva Putinovi moc položiť najväčšiu európsku ekonomiku na kolená.

Autor je nemecký ekonóm

Nemecko dlho považovalo svoju energetickú zmenu za špičkovú v porovnaní s inými západnými priemyselnými krajinami. Tunajší politici očakávali, že krajina bude schopná zabezpečiť si dodávky energie výlučne z obnoviteľných zdrojov, a preto sa rozhodli postupne vyradiť uhlie i jadrovú energiu. Posledné tri zo 17 nemeckých jadrových elektrární majú odstaviť tento rok.

Zelení politici v Nemecku vždy dúfali, že ostatné krajiny budú túto energetickú agendu napodobňovať, zvlášť keď uvidia, ako dobre funguje. Ale vo svetle vojny na Ukrajine je svet namiesto toho svedkom, ako nemecký prístup vytvoril politickú katastrofu.

Nadmerná závislosť

Na zmiernenie súbežného vyraďovania uhlia a jadra a na odstránenie problémov v dodávkach elektriny počas dlhého prechodu na obnoviteľnú energiu sa Nemecko rozhodlo postaviť veľký počet ďalších plynových elektrární. Ešte tesne pred tým, ako ruské jednotky napadli Ukrajinu, politici predpokladali, že plyn pre tieto zariadenia bude vždy pochádzať z Ruska, ktoré pokrýva viac ako polovicu nemeckej spotreby.

Koniec koncov, Rusko sa ukázalo ako spoľahlivý dodávateľ surovín do Nemecka počas mnohých predchádzajúcich kríz a dokonca aj počas rozpadu Sovietskeho zväzu. Očakávalo sa, že svoje dodávky ešte rozšíri, keď začne fungovať dnes už pozastavený plynovod Nord Stream 2, ktorý by prepravoval ruský plyn priamo do Nemecka po dne Baltského mora.

Vojna ruského prezidenta Vladimira Putina však túto kalkuláciu jasne rozbila. Nadmerná závislosť od ruského plynu sa v súčasnosti stala bezpečnostným rizikom pre Nemecko a celý západný svet. To dáva Putinovi moc položiť najväčšiu európsku ekonomiku na kolená a zároveň to obmedzuje šance Západu uvaliť na Rusko ďalšie sankcie súvisiace s energetikou.

Vráťme sa k jadru

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ceny energií

Komentáre

Teraz najčítanejšie