Denník N

Čo hovoria Američania, ktorí milujú Putina: Zelenskyj je grázel, ktorý šíri „globohomo“ agendu

Volodymyr Zelenskyj vystúpil s prejavom v americkom kongrese. Foto - TASR/AP
Volodymyr Zelenskyj vystúpil s prejavom v americkom kongrese. Foto – TASR/AP

Okrem vykresľovania Zelenského ako predstaviteľa „uvedomelého“ liberalizmu sa istým ľuďom hodia staré známe, ale storočia účinné „odkazy“ na jeho židovský pôvod.

Ruský prezident Vladimir Putin má napriek správam o skaze, ktorú jeho armáda spôsobuje na Ukrajine, v USA stále svojich priaznivcov. Pochádzajú z prostredia konzervatívneho krídla republikánskej strany, z neonacistických supremacistických skupín a z niektorých médií, osobitne z Fox News.

Tam sa stal absolútnym kráľom ruskej propagandy moderátor Tucker Carlson, okrem iného očarený Viktorom Orbánom a pomermi v Maďarsku. Carlson sa netají ani obdivom k Vladimirovi Putinovi. „Nazval ma niekedy Putin rasistom? Vyrobil celosvetovú epidémiu? Chce sfúknuť kresťanstvo ako sviečku?“ pýtal sa Carlson vo svojom programe, kde šíri aj hoaxy o ukrajinských laboratóriách na výrobu biologických zbraní či informuje o tom, ako sa Putin postavil proti LGBTQ agende.

Posolstvo tých, čo v USA podporujú Putina, je jasné: bývalý agent KGB je nositeľom skutočných hodnôt, odporcom západnej skazenosti, bojovníkom proti globalizmu (spojením týchto dvoch agend vraj vzniká takzvaná homoglobo ideológia) a zástancom „bielych“ kresťanov.

Na druhej strane stojí Volodymyr Zelenskyj a ten je grázel, bábka Sorosa, Rothschildovcov a Clintonovcov, globalista (iné slovo pre kozmopolitného Žida), líder skorumpovanej krajiny, ktorý šíri ultraliberálnu agendu.

Nie je to našťastie väčšinový názor, ale nemal by sa podceňovať. Lebo z tejto kategórie a zdrojov boli aj „správy“ o škodlivosti očkovania proti covidu, o tajnej sieti pedofilov v demokratickej strane, či o tom, že Donaldovi Trumpovi ukradli volebné víťazstvo. A je všeobecne známe k akému rozkladu americkej spoločnosti to viedlo.

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že väčšina (64 percent) Američanov prechováva sympatie k ukrajinskému prezidentovi Volodomyrovi Zelenskému, kým k Vladimirovi Putinovi len 11 percent. Tri štvrtiny občanov USA tiež stoja na strane Ukrajiny, 70 percent z nich si myslí, že Putin sa dopúšťa vojnových zločinov.

Tvrdé jadro republikánov a im blízkych médií si napriek tomu hrá svoju pesničku, zrejme aj vo viere, že sa im podarí o tom, že nie je falošná, presvedčiť viac voličov.

Prečo to robia?

Konzervatívny republikánsky kongresman Madison Cawthorn zo Severnej Karolíny nemá pre Zelenského jedného pekného slova. Podľa neho je grázel a „jeho vláda je neuveriteľne skorumpovaná a neuveriteľne hriešna a presadzuje „woke“ ideológiu.“ Woke kultúra alebo ideológia vznikla pôvodne ako koncept uvedomelosti o existencii rasových predsudkov voči Afroameričanom, ale neskôr sa rozšírila aj na témy ako sexizmus, sociálna spravodlivosť či privilegovanosť bielej rasy.

Ľudia ako Cawthorn, ktorý sa charakterizuje ako prolife a ktorého v minulosti obvinili zo sexuálneho obťažovania na univerzite, samozrejme, pojem „woke“ vnímajú ironicky až pejoratívne. Nezapadá totiž do ich pohľadu na svet.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Komentáre

Teraz najčítanejšie