Denník N

Vývoj bojov (33. deň): Rusi vyťahujú tanky zo strategických rezerv, sú v hroznom stave

  • Irpiň je oslobodený
  • Aj Ukrajinci budú páchať zločiny, ale na podstate tejto vojny to nič nemení.
  • Slovenské ministerstvo obrany si všíma ruské problémy s morálkou a technikou
  • + mapa a video dňa

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku, zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov v pondelok 28. marca. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Celkový prehľad overených strát je na konci článku.

Pri Kyjive to zatiaľ vyzerá nádejne. Včerajší prehľad sa začal čerstvými správami o možných útokoch Rusov západne a východne od Kyjiva. Potvrdilo sa, že vo vojne je vždy lepšie chvíľu počkať s hodnoteniami, pretože situácia býva chaotická a neprehľadná.

Ako to teda dopadlo. Z východu Rusi naozaj niečo podnikli, ale Ukrajinci ich odrazili. Na opačnej strane dokonca oslobodili mesto Irpiň, ktoré tvorí západnú bránu do Kyjiva. Oznámil to aj prezident Volodymyr Zelenskyj a potvrdili nezávislí pozorovatelia.

Všetky zdroje sa však nezávisle od miestnych úspechov zhodujú, že Rusi sa v okolí hlavného mesta pripravujú na ďalšie boje a stále sú preň smrteľnou hrozbou.

Podozrenie na vojnové zločiny ukrajinských vojakov. Vo včerajšom prehľade zaznela zmienka o videách, ktoré majú dokazovať, že sa ukrajinskí vojaci dopúšťajú vojnových zločinov a mučia zajatých ruských vojakov (prestrelené kolená). Časť analytikov ich spochybňovala. Po 24 hodinách je pravdepodobnejšie, že videá sú pravé.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie