Denník N

Na rokovaní s Rusmi nič nejedzte, nepite a ničoho sa nechytajte, hovoria Ukrajinci, no otravu ľudí pri vyjednávaní odmietajú

Ruský miliardár Roman Abramovič. Foto - TASR/AP
Ruský miliardár Roman Abramovič. Foto – TASR/AP

Po rokovaniach v Istanbule Ukrajina oznámila, že je ochotná akceptovať neutralitu s bezpečnostnými garanciami, o Kryme by sa mala hľadať dohoda 15 rokov. Rusko uviedlo, že drasticky zníži bojové operácie okolo Kyjiva.

Stalo sa to hneď na začiatku marca, týždeň po tom, ako Putin spustil brutálnu inváziu na Ukrajine. Investigatívci z projektu Bellingcat si to však nechali pre seba. Z bezpečnostných dôvodov.

Až teraz informáciu zverejnili: po neformálnom rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom v Kyjive mali traja členovia ukrajinského tímu symptómy zhodné s otravou chemickými zbraňami. Jedným z nich bol bývalý majiteľ futbalového klubu Chelsea FC a oligarcha blízky Putinovi Roman Abramovič.

Všetci traja sa zotavili a Abramovič už je opäť aktívny v rokovaniach. Pricestoval aj do Istanbulu, kde v utorok pokračovali oficiálne rokovania po dvojtýždňovej pauze.

Informácia o otrave chemickou zbraňou je nepotvrdená, a keďže sa včas nestihli dostať do blízkosti žiadneho špecializovaného laboratória na rozbor vzoriek, pravdu sa možno nikdy nedozvieme.

Prišiel o zrak

Okrem Bellingcatu správu priniesol aj denník The Wall Street Journal, podľa ktorého boli hlavnými symptómami všetkých troch mužov červené podráždené oči, neustále a bolestivé slzenie, olupovanie kože na tvári a rukách. Bellingcat dodáva,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie