Denník N

Cherson – Bratislava za päť dní: sedem ľudí v malom aute, ruské kontroly, tanky aj mínové pole

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Šestnásťročný Saša uviazol v Chersone bez rodičov, za mamou do Bratislavy sa vybral z mesta okupovaného Rusmi v aute, v ktorom bolo päť detí a dve dospelé ženy.

Šestnásťročný Ukrajinec Saša vie tú cestu opísať minútu po minúte. Bol to najdobrodružnejší zážitok v jeho živote, skoro ako bojová počítačová hra Counter Strike v reálnom živote.

Saša by pokojne mohol napísať vlastný scenár bojovej misie v Counter Strike. Začala by sa v Rusmi okupovanom meste Cherson, v ktorom nešťastne uviazol bez rodičov – z Chersonu mal v piatok odcestovať na Slovensko, no vo štvrtok sa začala vojna. Pokračovala by napínavou oslobodzovacou misiou, v ktorej sa sedem ukrajinských rukojemníkov dostalo z ruského zajatia. A skončila by sa po piatich dňoch v Bratislave, kde ho ako bonus za úspešné dokončenie misie čakala mama Oľha.

Tá musela nebezpečnú cestu sledovať na diaľku s vedomím, že svojmu chlapcovi nemá ako pomôcť.

V Sašovej misii nie sú americkí protiteroristickí vojaci, ako je tomu v Counter Strike. V jeho východnej verzii sú ruskí vojaci, ich tanky, taktické manévrovanie na zamínovanej ceste a nakoniec nevrlá úradníčka na hranici v Moldavsku, ktorá ich presviedča, že vojna neexistuje.

Ale čo je zo všetkého najdôležitejšie – Saša túto hru nehrá s komandom bojovníkov. Namiesto toho má vedľa seba dve ženy a štyri malé deti, ktoré sú natlačené v malom aute Subaru. Sedem reálnych hrdinov vyrazilo z vojnového územia s neistou vidinou, že sa im podarí prejsť na slobodu. Nemali na výber – potrebovali sa dostať k liekom, bez ktorých by jedno dievčatko nemuselo prežiť.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Päťtisíc za cestu do Odesy

Saša sa zaujíma o vojenskú techniku a vie o nej nadšene rozprávať. Zdvihne obočie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie