Denník N

Za smrť generálov môžu aj nečakané problémy. Ukrajinci využívajú ruské chyby

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Invázia na Ukrajine trvala iba niekoľko dní, keď ruská armáda potvrdila prvú veľkú stratu. V bojoch zomrel Andrej Suchoveckij, generál, ktorý bojoval v Čečensku, Gruzínsku, Sýrii aj na Kryme. Na Ukrajine ho zabil snajper.

Jeho smrť oficiálne potvrdil aj Vladimir Putin. Na rozdiel od ďalších generálov, ktorých za mesiac vojny zabila ukrajinská armáda. Ukrajinci tvrdia, že doteraz zabili sedem generálov a celkovo až 15 veliacich dôstojníkov.

Ich čísla sa nedajú nezávisle overiť a Rusko straty nepriznáva, ale aj západné rozviedky a vlády súhlasia so záverom, že na Ukrajine zomiera neobvykle veľa vysokopostavených predstaviteľov ruskej armády.

Vidia za tým spôsob, ako Rusko vedie vojnu, aj to, že jeho armáda má na Ukrajine veľké a miestami nečakané problémy.

Prečo sú ruskí generáli zraniteľní?

Američania od vojny vo Vietname stratili dvoch generálov. Jeden zomrel počas teroristických útokov 11. septembra 2001, keď lietadlo narazilo do Pentagónu. Druhý v Afganistane v roku 2014. Harold Greene však nepadol priamo v boji, ale na jednej zo základní po útoku afganského vojaka.

Aj za desať rokov vojny vo Vietname, kde Američania utrpeli veľké straty, prišlo o život dvanásť amerických generálov. Ruská armáda stratila viac ako polovicu z tohto počtu za mesiac.

Generál vo výslužbe Pavel Macko vraví, že v štandardnej armáde smrť generála nemá až taký veľký vplyv. „Bude to mať vplyv na morálku, ale každý je nahraditeľný,“ hovorí.

Problém pre Rusov spočíva v tom, že ich armáda je extrémne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie