Denník N

Synáčik, ktorého Putinov oligarcha dostal do F1. Mazepin sa na krivdu sťažuje aj po invázii

Nikita Mazepin. Foto - TASR/AP
Nikita Mazepin. Foto – TASR/AP

„Haas bol na konci roku 2020 v zložitej ekonomickej situácii. Potreboval finančnú injekciu, aby mohol pokračovať,” vysvetľoval Will Buxton, novinár venujúci sa Formule 1, známy aj zo seriálu Drive to Survive, teda Formula 1: Túžba víťaziť.

Preto vedenie amerického tímu akceptovalo, že hlavným sponzorom sa stane ruský oligarcha Dmitrij Mazepin so svojim koncernom Uralkali, jedným z najväčších svetových výrobcov hnojív.

„Nie je oligarcha, ale výrobca hnojív,” bránil sa pred minulou sezónou manažér tímu, Günther Steiner, aj keď Mazepin bol medzi oligarchami, ktorých si Putin krátko po invázii zavolal k sebe. „Keby sme to neurobili, pravdepodobne by sme tu dnes neboli,“ dodal.

Do F1 priniesol dvoch nováčikov – Micka Schumachera a Nikitu Mazepina, a aj vďaka tomu síce minulú sezónu Haas prežil, ale bol najslabším tímom.

Schumacher prišiel aj preto, lebo má atraktívne meno (je synom sedemnásobného majstra sveta Michaela Schumachera), ktoré priťahuje sponzorov. Navyše je majstrom sveta F3 aj F2.

Mazepin prišiel, lebo má bohatého otca. V F2 bol najlepšie celkovo piaty.

Dvaja nováčikovia nahradili skúsených Romaina Grosjeana z Francúzska a Kevina Magnussena z Dánska.

Po ruskej invázii sa z najslabšieho tímu razom stal jeden z najsledovanejších a jedným z najkontroverznejších športovcov na svete sa stal chlapec, ktorého ste zrejme ani nepoznali.

Aký je príbeh Nikitu Mazepina?

Nadával mu aj Jeremy Clarkson

Týždeň pred prvou veľkou cenou sezóny vyšla štvrtá séria seriálu Drive to Survive a paradoxne pre ruskú inváziu na Ukrajine sa jedným z najsledovanejších a najdiskutovanejších dielov stane ten o Haase, najslabšom tíme minulej sezóny.

Poskytuje totiž nezameniteľný kontext ruského jazdca Nikitu Mazepina, ktorého americký tím prepustil zo svojich služieb hneď v úvode vojenského diania na Ukrajine a tesne pred štartom novej sezóny 2022.

„Náš tím je šokovaný inváziou na Ukrajine a dúfa v rýchle mierové riešenie,“ vysvetľoval americký tím na svojom twitterovom účte ukončenie spolupráce tak s jazdcom, ako aj hlavným sponzorom, ruským koncernom Uralkali.

Mladý jazdec aj hlavný ruský sponzor sa hnevajú, vyhrážajú právnymi krokmi, no negatívny vzťah k tejto dvojici sa však začal ešte skôr.

V deň invázie vulgárne Mazepinovi nadával aj Jeremy Clarkson, známy z účinkovania v relácii Top Gear. Prečo mu potreboval nadávať? Je to jednoduché.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Formula 1

Motorizmus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie