Denník N

Ukrajinská novinárka: Po vojne budeme Zelenského určite zase kritizovať

Redaktorka verejnoprávnej televízie a traja pedagógovia hovoria, ako fungujú ukrajinské médiá počas vojny. „Vysielame vlastenecké správy,“ vraví Roxolana Lisovská.

Roxolana Lisovská pred tromi rokmi obdivovala obrátenú pyramídu na seminári v Rádiu Slovensko, dnes vysiela správy z utajeného miesta na západnej Ukrajine a zbiera peniaze na nepriestrelné vesty pre manželov oddiel v Kyjive.

„Čakajú zosilnenie útokov, celú noc som od nervozity nespala,“ sucho konštatuje Roxolana, keď sa minulý týždeň online spájame v dohodnutom termíne, mesiac od začiatku ruskej invázie. Pracuje ako šéfka zahraničnej redakcie televíznej stanice UA: Peršyj.

Tá je súčasťou verejnoprávneho média, podobne ako RTVS produkuje televízne a rozhlasové vysielanie.

Naše posledné stretnutie v roku 2019 sa začalo zvláštnym faux pas: organizátori seminára z Európskej vysielacej únie (EBU) v Ženeve naplánovali zoznamovací prípitok v bratislavskom retropodniku KGB. Poľské účastníčky tam ísť odmietli, dnes by na stránke pubu našli ukrajinskú vlajku, sochy Lenina s prekrytou hlavou a obraz Stalina s prečiarknutými očami. Ktovie, či by im to stačilo.

Služba vlasti

Ukrajinská novinárka hovorí, že by dala čokoľvek za výlet a posedenie v Bratislave. Na rozdiel od státisícov svojich krajanov však odchod neplánuje.

„Sme v bezpečí, akurát stále robíme, 24/7. Služba vlasti,“ vysvetľuje. Ukrajinské médiá aktuálne vysielajú spoločne, počas nepretržitého spravodajského prúdu má každá televízia pridelený termín na správy z vlastnej produkcie. Roxolana má zároveň na starosti spoluprácu s EBU, distribuuje zábery svojich kolegov, ktoré sa tak dostanú do celej Európy.

Manažment mediálnej spoločnosti, od roku 2019 rebrandovanej na „Suspiľne“ (Verejná), prezentoval pred útokom ambíciu prinášať skutočne nezávislé vysielanie. O žurnalistických štandardoch tamojších novinárov školili profesionáli z BBC a Deutsche Welle. Súčasťou produkcie bola aj investigatíva, vlani v nej priniesli aj kritické reportáže na adresu prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Naše princípy sa zmenili,“ priznáva Roxolana. „Teraz vláda priamo ovplyvňuje, čo a kto sa dostane do vysielania. Niektorí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie