Denník N

Vojna na Ukrajine otriasa ruskou pravoslávnou cirkvou. Patriarcha Kirill stojí za Putinom a jeho moc slabne

Vladimir Putin a patriarcha Kirill. Foto - kremlin.ru
Vladimir Putin a patriarcha Kirill. Foto – kremlin.ru

Putinova invázia na Ukrajinu, ktorú patriarcha Kirill nábožensky podporil, ovplyvnila pravoslávne cirkvi. Vojnu odmietajú cirkevní predstavitelia na Ukrajine, ale aj niektorí v Rusku. A vplyv moskovského patriarchu, dlhodobej opory putinizmu, začína slabnúť.

„Z dôvodu medzinárodnej situácie sa metropolita Kyjiva a celej Ukrajiny Onufrij (…) nemohol zúčastniť na zasadnutí.“

Týmto náznakom a nevysvetlenou zmienkou o „medzinárodnej situácii“ odôvodnil moskovský patriarchát na svojich webových stránkach pre vonkajšiu komunikáciu absenciu hlavy ukrajinskej pravoslávnej cirkvi na zasadnutí, ktoré sa konalo vo štvrtok 24. marca. Hostila ho Moskva v rámci Svätého synodu (najvyššieho správneho orgánu – pozn. red.) ruskej pravoslávnej cirkvi, ktorej členmi sú metropoliti autonómnych cirkví závislých na moskovskom patriarcháte.

Vyhýbavá formulácia moskovského patriarchátu je veľavravná. Ilustruje totiž hlboké dopady ruskej invázie na Ukrajinu, nielen na ruskú pravoslávnu cirkev.

Koncom februára a začiatkom marca predniesol najvyšší predstaviteľ ruskej cirkvi – patriarcha Kirill – niekoľko plamenných kázní, v ktorých ruskú vojenskú ofenzívu nábožensky podporil. Vyhlásil, že je obdarená „metafyzickým

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie