Denník N

Rusistka: Putinova propaganda cielene zneužíva Veľkú vlasteneckú vojnu, ktorá je pre Rusov posvätná

Vladimir Putin na štadióne Lužniky pred nápisom "Za Rusko". Foto - TASR/AP
Vladimir Putin na štadióne Lužniky pred nápisom „Za Rusko“. Foto – TASR/AP

Hlavným kanálom propagandy nie je spravodajstvo provládnych médií, ale politické šou Vladimira Solovieva a ďalších Putinovi blízkych moderátorov, hovorí Nina Cingerová z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského.

Nina Cingerová vedie Katedru rusistiky a východoeurópskych štúdií na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Na predmetoch o jazyku politiky a jazyku konfliktov sledujú a analyzujú ruské médiá.

V rozhovore pre Denník N vysvetľuje, prečo kremeľská propaganda používa slová ako „nacisti“, „banderovci“ či „teroristi“, ale prečo sa tak bráni označeniu bojov na Ukrajine termínom „vojna“.

„Ak Kremeľ používa výraz ‚fašista‘, z pohľadu Rusov tým odkazuje na boj medzi dobrom a zlom. Evokuje pokračovanie dávneho, až sakrálneho konfliktu, ktorý ‚nás‘ určuje,“ hovorí rusistka Cingerová.

Čo si všíma lingvista pri téme vojny?

Počas vojny je možno viac než inokedy potrebné venovať sa jazyku. Súčasťou každého konfliktu je totiž polarizujúce rozprávanie, vytváranie príbehov o tom, kto sme „my“ a kto sú „oni“, teda naši nepriatelia. Tieto skupiny bývajú nejako pomenované, sú im prisudzované určité vlastnosti, určité zámery a konania. To sú otázky, ktoré si kladieme. Spôsob, akým ľudia hovoria o vojne a o súvisiacich osobách, spoločenstvách, udalostiach alebo aj o územiach, má v konečnom dôsledku vplyv na to, ako potom konajú.

So študentmi sledujete aj provládne ruské médiá. Čo vás po začiatku invázie zaujalo?

Áno, na hodinách sme sa venovali aj správam z denníkov, ako je Rossijskaja gazeta, Gazeta.ru či Izvestija, čo sú dôležité elektronické, respektíve printové provládne médiá. Všimli sme si, že vojne na Ukrajine – alebo v terminológii oficiálnej propagandy „špeciálnej operácii“ – neprikladali v prvých dňoch takú pozornosť ako povedzme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie