Denník N

Podľa tretiny Slovákov vojnu na Ukrajine vyvolal Západ, každý desiaty si myslí, že na záberoch sú zaplatení herci

Zranená tehotná žena v zničenej budove pôrodnice po ostreľovaní v Mariupole, podľa niektorých ľudí herečka. Záber je z 9. marca 2022. Foto – TASR/AP
Zranená tehotná žena v zničenej budove pôrodnice po ostreľovaní v Mariupole, podľa niektorých ľudí herečka. Záber je z 9. marca 2022. Foto – TASR/AP

Prieskum realizovali psychológovia z SAV.

  • Viera v prokremeľskú propagandu súvisí podľa výskumu s hodnotovou orientáciou ľudí, „ktorí prechovávajú sympatie k Rusku, hovoria, že sa mali lepšie za bývalého režimu, a uprednostňujú autoritárske usporiadanie spoločnosti pred dnešnou liberálnou demokraciou“, vraví psychológ Jakub Šrol.
  • Facebook funguje ako Coca-Cola pre našu myseľ, píšu v Science. Zatiaľ čo všadeprítomné sladené nápoje uniesli našu pravekú túžbu po sladkom, Facebook uniesol našu odvekú potrebu komunikovať s inými, patriť do nejakej skupiny a byť oceňovaný.

Správam, ktoré ospravedlňujú ruskú inváziu na Ukrajinu, verí 22 percent oslovených Slovákov a Sloveniek.

Vyplýva to z prieskumu Ústavu experimentálnej psychológie Centra spoločenských a psychologických vied SAV, ktorý sa uskutočnil od 22. do 24. marca na vzorke 900 ľudí.

Osoby odpovedali cez internet a vzorka bola vyvážená z hľadiska veku, pohlavia či miesta bydliska.

Výsledky prieskumu

„Najnižšiu dôveru sme našli pri správach, že vojna na Ukrajine je zinscenovaná a na záberoch z nej sú zaplatení herci a herečky (11 %) alebo že Ukrajina vyvíja jadrové či iné rádioaktívne zbrane (13 %),“ povedal psychológ Jakub Šrol, spoluautor výskumu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Hoaxy a propaganda

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie