Denník N

O prípade, ktorý pred rokmi otvoril tému sexuálneho obťažovania na vysokých školách a doteraz sa o ňom hovorilo len opatrne

Maliar Ivan Csudai na otvorení svojej výstavy v roku 2017. Foto - TASR
Maliar Ivan Csudai na otvorení svojej výstavy v roku 2017. Foto – TASR

So sexuálnym obťažovaním sa na slovenských vysokých školách stretli až tri štvrtiny študentiek a študentov. Prípad z Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave ukazuje, že školy na prípady sexuálneho zneužívania neboli pripravené a že riešenie môže mať rôzne podoby.

Keď sa začiatkom februára Év van Hettmer stala víťazkou Ceny Oskára Čepana, ocenenia pre vizuálnych umelcov a umelkyne, medzinárodná porota vyzdvihovala najmä jej silný postoj voči sexizmu.

„Pôsobím v Nemecku, kde mám približnú predstavu o tom, koľko sexizmu zo strany starých mužov tam pretrváva, preto môžem iba tušiť, koľko je ho u vás,“ hovoril Jan Verwoert, umelecký kritik a predseda poroty, ktorý oceňoval, že Év van Hettmer priniesla svojimi dielami do súťaže dôležitú spoločenskú tému pre lokálnu scénu.

Nielen pred porotcami, ale aj v rozhovoroch pre portál Artalkdenník SME Év van Hettmer hovorila o svojej skúsenosti so sexuálnym obťažovaním a šikanovaním, ktoré zažívala na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave zo strany pedagóga Ivana Csudaia.

Nebolo to po prvýkrát, čo sa prípad dostal na verejnosť. Stalo sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vizuálne umenie

Životy žien

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie