Denník N

Kolektívna zodpovednosť Rusov za Putinovu vojnu

Pochod v Moskve. Foto - TASR/AP
Pochod v Moskve. Foto – TASR/AP

Putin spustil vojenské konflikty v snahe rozšíriť ruskú kontrolu nad bývalými sovietskymi územiami. Drvivá väčšina Rusov mu vtedy fandila a pred inváziou na Ukrajinu jeho popularita opäť vzrástla.

Autor je emeritným prezidentom Open Society Foundations a zakladateľom Human Rights Watch

Je vhodné, aby Spojené štáty a ďalšie krajiny uvalili na ruských občanov sankcie pre vojnové zločiny spáchané ozbrojenými silami ich krajiny na Ukrajine?

Väčšina Rusov, samozrejme, nenesie trestnú zodpovednosť za to, čo sa deje na Ukrajine od 24. februára. V tomto zmysle si trest zaslúžia len tí, ktorí sa priamo podieľajú na útokoch na civilistov a civilné objekty, a infraštruktúru, alebo velia tým, ktorí sa do takýchto útokov zapojili. Ale veľká väčšina Rusov umožnila túto vojnu tým, že umožnila prezidentovi Vladimirovi Putinovi upevniť si za posledných 22 rokov absolútnu moc. Z tohto dôvodu nesú za hrôzy, ktoré sa teraz dejú na Ukrajine, politickú zodpovednosť.

Umožnili zločiny

Sankcie proti Rusku sú opodstatnené, aj keď mnohí obyčajní Rusi, ktorých sa najviac dotýkajú, by boli pravdepodobne radšej, keby k vojne nikdy nedošlo. Je nepravdepodobné, že by nejaké materiálne straty utrpeli Putin a jeho najbližší kruh.

Ekonomické sankcie majú z historického hľadiska zmiešaný úspech. Aj keď sankcie pomohli ukončiť apartheid v Južnej Afrike a zvrhnúť komunizmus v Poľsku, nedokázali si vynútiť zmenu na Kube ani odradiť od jadrových ambícií a od porušovania ľudských práv Severnú Kóreu. Opatrenia Západu voči Rusku sú však bezprecedentné čo do veľkosti a rozsahu a pre Putina bude pri zvažovaní svojich možností ťažké nerátať s nimi.

Do tej miery, do akej Rusi vedia, čo sa vlastne na Ukrajine deje, môžu mnohí ľutovať činnosť svojej krajiny. Možno nechcú prinútiť milióny Ukrajincov opustiť svoje domovy, susedstvá a krajinu. Možno nechcú prispievať k mrzačeniu a zabíjaniu tých, ktorí nestihli ujsť. Môžu ľutovať zničené ukrajinské dediny, mestečká a mestá. Napriek tomu tieto zločiny umožnili.

Skúsil to len málokto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie