Denník N

Šikovní žiaci z Ukrajiny sa nemusia dostať na dobré gymnáziá. Prijmú ich školy, o ktoré slovenské deti nemali záujem

Nástenka z obrázkov, ktoré nakreslili v štátnom zariadení v Omšení deti z Ukrajiny. Foto N - Tomáš Benedikovič
Nástenka z obrázkov, ktoré nakreslili v štátnom zariadení v Omšení deti z Ukrajiny. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na Gymnáziu Ladislava Sáru v Bratislave študuje už sedem žiakov, ktorí museli pred vojnou utiecť z Ukrajiny. Nevedia vôbec po slovensky, ale to, že k nám prišli šikovní študenti a študentky, sa prejavuje na matematike. Už po niekoľkých dňoch sa hlásia, aby vypočítali príklady aj na tabuli, opisuje riaditeľ gymnázia Pavel Sadloň.

Šikovní mladí Ukrajinci či Ukrajinky, ktorí na Slovensku zostanú dlhšie, zrejme nebudú mať šancu dostať sa na dobré slovenské gymnáziá. Nevedia totiž po slovensky a prijímacie pohovory sú nastavené tak, že záujemcovia musia prejsť aj skúškami zo slovenského jazyka a literatúry.

V týchto týždňoch už na stredných školách prebiehajú prijímacie skúšky na ďalší školský rok, no ukrajinskí deviataci, ktorí utiekli pred vojnou na Slovensko, sa do nich nezapájajú. Deti ukrajinských utečencov sa budú v júni zapisovať na také stredné školy, na ktorých zostali voľné miesta. A to až po tom, čo prijali slovenských študentov.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Riaditelia to označujú za neférové, analytik Michal Rehúš konštatuje, že je to plytvanie potenciálom ukrajinských žiakov a otvára to aj priestor na ich sociálne vylúčenie. „V kombinácii s jazykovými, kultúrnymi aj sociálnymi bariérami, ktorým utečenky a utečenci čelia, bude potenciálne horšia kvalita stredoškolského vzdelania len prehlbovať sociálne problémy a napätie,“ tvrdí Rehúš v rubrike Školský týždeň.

Ministerstvo školstva tvrdí, že počty žiakov bude navyšovať tak, aby mohli školy prijať aj mladých Ukrajincov.

Ukrajinským študentom urobia rozvrh na mieru

Už deväť študentov z Ukrajiny študuje na Bilingválnom gymnáziu C. S. Lewisa v Bratislave a riaditeľa ešte čakajú pohovory s ďalšími uchádzačmi. Na stretnutí s ním nepíšu žiadne prijímacie testy, riaditeľ si iba overuje, akú majú úroveň angličtiny. Keď je trochu horšia, nevadí. Do školy zatiaľ prijal všetkých záujemcov.

„Zatiaľ ich angličtina ešte nedosahuje úroveň našich študentov. Ale pre nás je dôležitejšie, aby sme im poskytli dennú rutinu, pravidelný program a vzťahy s rovesníkmi,“ hovorí riaditeľ Peter Figeľ.

Prvé dva týždne v škole sú adaptačné, učitelia zisťujú úroveň ich vedomostí v jednotlivých predmetoch, keďže ukrajinské deti majú iné učebné osnovy. Potom plánujú každému z nich vytvoriť rozvrh ušitý na mieru. „Môže sa stať, že budú skákať v niektorých predmetoch aj medzi ročníkmi. Ale chceme, aby sa v tom cítili dobre a učili sa to, čo potrebujú,“ vysvetľuje riaditeľ.

Stredné školy zatiaľ prijímajú študentov v tomto školskom roku bez prijímačiek. Do vyučovania ich iba zaraďujú podľa veku alebo úrovne doterajšieho vzdelania. Na stredných školách je aktuálne 326 študentov a študentiek

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Školstvo

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie