Denník N

Cétečko má rok – nezmenilo sa nič dôležité

Celý rok neprišiel nikto dôležitý so žiadnou dôležitou myšlienkou, ako vylepšiť naše zdravotníctvo.

Tento týždeň to bude rok odvtedy, čo denník SME a televízia Markíza upozornili na cétečkový tender v piešťanskej nemocnici. Pohľad na to, čo sa odvtedy v zdravotníctve udialo, čo všetko sa vôbec ani nepohlo, a aká je perspektíva, je slušne desivý.

Najprv to, čo vidno: postupne padli ministerka zdravotníctva, vedúci úradu ministerky zdravotníctva, predseda parlamentu a šéf štátnej poisťovne. Svoju chvíľku publicity si zažila aj rodina Pažinkovcov, ktorá obchodovala aj s košickým, aj nitrianskym Smerom, aj s Pentou, za čo si vyslúžila najvyšší post v úrade pre dohľad.

Chlapíka, ktorého vyhodili z postu vedúceho úradu ministerstva, lebo napríklad organizoval nechutné stravovanie vo verejných nemocniciach, vymenovali za podpredsedu toho istého úradu.

To však nie je všetko: iného chlapíka, ktorý skúsil predať pod cenu pozemky pod heliportom pred najväčšou štátnou nemocnicou na Slovensku, a len zmena vlády zabránila dokončeniu obchodu, zasa nasadili do všeobecnej zdravotnej, keď z fakticky najväčšej štátnej firmy na Slovensku vyhodili toho, čo robil biznis s tetou dôchodkyňou.

Ministerstvo zdravotníctva medzitým pochopilo, že už je celkom husto, a zákon, ktorý určoval, aké smú byť poplatky v ambulanciách, zmenili na zákon, ktorý zakazuje všetky poplatky. Prezident ho vrátil, Smer ho schválil znova. Lekári povedali, že ho budú obchádzať, a aj to začali robiť. Polikliniky Penty nepovedali nič a tiež ten zákon začali obchádzať.

Prezident si zavolal ministra zdravotníctva a ten ho šokoval, že sa ani nedokáže tváriť, že má nejaký plán. Bola to taká hanba, že ministra pokarhal aj Fico. Potom toho ministra odvolávali v parlamente, premiér ho podržal a vynadal opozícii, že čo si to dovoľuje.

Úrad pre dohľad vyšetril piešťanskú kauzu, zistil porušenia zákona, ale uzavrel ich tak, že sa vlastne nič zlé nestalo. Minister Čislák z toho urobil záver, že to vlastne ani nebola kauza.

Minister Čislák sľúbil, že zavedie pri nákupoch v štátnych nemocniciach benchmarky, aby sa zastavili aspoň najkrikľavejšie predraženia. Keď si na to novinári po pár mesiacoch spomenuli, ministerstvo sa už na jeho sľub nepamätalo.

V Smere zvažovali, že aj tohto nového ministra vymenia, ale prišli na to, že vlastne nevedia za koho, tak to nechali tak.

Opozícia zhodnotila kritiku Smeru a ľudí v novembrových uliciach ako svoj najväčší úspech. KDH ukázalo svojho kandidáta na ministra zdravotníctva (je z Penty), zvyšok opozície neukázal nič.

A Kaliňák jazdí na hasičských striekačkách, Fico hucká dôchodcov na obchodníkov a debatu o zdravotníctve odbíja Smer tým, že veď predsa toho Pašku už ani nedajú na kandidátku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie