Denník N

Fidesz má jednoznačnú šancu vyhrať voľby, ale ani prekvapenie nie je vylúčené, hovorí maďarský volebný analytik

Viktor Orbán na minuloročnej demonštrácii pri oslave 65. výročia maďarskej revolúcie v roku 1956. Foto - FB Viktora Orbána
Viktor Orbán na minuloročnej demonštrácii pri oslave 65. výročia maďarskej revolúcie v roku 1956. Foto – FB Viktora Orbána

Ak Orbán vyhrá, z dlhodobého hľadiska bude mať ťažšiu úlohu ako doteraz a nie je vylúčená ani jeho pomalá erózia, tvrdí volebný expert Róbert László.

Magyar verzió itt.

V Maďarsku sa v nedeľu konajú parlamentné voľby, v ktorých Fidesz Viktora Orbána prvýkrát čelí spojenej opozícii. Ak Orbán vyhrá, môže vytvoriť vládu štvrtýkrát po sebe a môže byť premiérom 16 rokov – pričom už aj teraz je v Maďarsku držiteľom rekordu.

Maďarské voľby silne ovplyvní vojna na Ukrajine – podľa volebného analytika nezávislého think tanku Political Capital Róberta Lászlóa využil v kampani túto tému lepšie Orbán. Opozícia podľa odborníka nevyužila možnosť výraznejšie poukázať na Orbánovu zodpovednosť za súčasnú situáciu – maďarský premiér má totiž najlepšie vzťahy s Ruskom spomedzi všetkých lídrov regiónu a aj počas vojny sa správa k Moskve zhovievavo.

V rozhovore s volebným analytikom Róbertom Lászlóom sa okrem iného dočítate:

  • ako zmenil Fidesz maďarské volebné pravidlá vo svoj prospech,
  • čo je rozhodujúce vo volebnej súťaži v Maďarsku,
  • či môže ešte niečo zabrániť víťazstvu Fideszu,
  • či môže Viktor Orbán zmeniť svoju proruskú zahraničnú politiku po víťazstve vo voľbách.

OBSE vysiela rozsiahlu pozorovateľskú misiu na parlamentné voľby v Maďarsku. Čo presne to znamená?

Odborníci v OBSE už sformulovali odporúčania aj v súvislosti s predchádzajúcimi voľbami v Maďarsku. V podstate sa z nich nič neuskutočnilo a pravdepodobne to bol hlavný dôvod, prečo chcela OBSE poslať silnejší odkaz a prečo mohla dôjsť k záveru, že krátkodobá misia, akú zvykli vysielať, teda necelých dvadsať ľudí, teraz nebude stačiť. Teraz posielajú aj tzv. short-term observers, teda v deň volieb bude po volebných obvodoch chodiť sto dvojčlenných skupín. Predtým zavítali do volebných obvodov len občas. Aj teraz budú len na doplnenie, no dôležitým signálom je, že ich prítomnosť považujú za potrebnú, rovnako ako dohľad nad čo najväčším počtom volebných obvodov. Aj oni určite vedia, že k ozajstným zneužitiam nedochádza vo volebných obvodoch, ale už oveľa skôr.

Dokážu však niečo identifikovať? Môže mať prítomnosť pozorovateľov OBSE pozitívny vplyv na transparentnosť volieb?

Ak budú v každom volebnom obvode vedieť, že v ktorejkoľvek chvíli sa môžu objaviť medzinárodní pozorovatelia – mimochodom, bude tu nielen OBSE, ale aj niekoľko iných organizácií –, tak to môže mať do určitej miery odstrašujúci účinok. Nemyslím si, že by to mnohých odradilo od podvádzania, no ak sa podarí zabrániť zneužitiu v niekoľkých menších prípadoch, tak už to sa oplatilo.

Opozícii sa podarilo do volebných komisií naverbovať viac ako dvadsaťtisíc dobrovoľníkov. Aký vplyv to môže mať na transparentnosť volieb?

Toto je dôležitejšie ako OBSE. Opozícia doteraz nenaplnila ani minimálne požiadavky, v roku 2018 nebol vo viac ako 12 percentách volebných obvodov ani jeden opozičný pozorovateľ a v takmer 40 percentách bol nanajvýš jeden. Jedného opozičného, ktorý počíta hlasy, ľahko prehlasujú a nemôže byť zároveň na mieste hlasovania a aj vonku s prenosnou urnou. Ak sú aspoň dvaja, môžu si prácu rozdeliť a v sporných situáciách môžu mať väčšie slovo. Zákon aj v minulosti zabezpečoval možnosť, aby mala nominujúca organizácia vo volebných výboroch aspoň dvoch členov, no opozícia to doteraz nevyužila.

Teda je to zodpovednosť opozície.

Fidesz možno kritizovať za mnohé, či už za jednostrannosť volebného systému, alebo úpravu volebného prostredia, no za toto je zodpovedná len opozícia, že ani v roku 2014, ani v roku 2018 nemali dostatok ľudí, ktorí by im počítali hlasy v komisiách. Teraz sa zdá, že sa to podarilo, vo viac než 95 percentách volebných obvodov budú mať aspoň dvoch ľudí. Má to aj veľký symbolický význam a priamo na mieste dokážu predísť aj otvorenejším podvodom, napríklad aby voličov donútili k verejnému hlasovaniu. Ak sa však ktokoľvek chystá na vážnejšie volebné podvody, nezabránia tomu ani

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pozsonyi podcast

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie