Denník N

Najväčším trollom je teraz sám Putin, vraví Jessikka Arová, ktorá odhaľuje ruské trollie farmy

Fínska novinárka Jessikka Aro. Foto – Nelli Kivinen
Fínska novinárka Jessikka Aro. Foto – Nelli Kivinen

S fínskou novinárkou a spisovateľkou Jessikkou Arovou sme sa naposledy rozprávali tesne po vydaní českého prekladu jej slávnej knihy Putinovi trollovia. Útoky ruských dezinformátorov na ňu boli vtedy také intenzívne, že nesmela ani odhaliť, kde sa práve nachádza, a na verejné miesta mohla chodiť iba s ochrankou. Tentoraz však bolo všetko inak.

V rozhovore hovorí, čo je Putinova najsilnejšia zbraň, čo by mal urobiť Západ, aby ho porazil, a čo robia trollovia, keď ich odrezali od peňazí.

Otvorene ste mi povedali, že sa nachádzate v Helsinkách. Ako to, že už o tom môžete hovoriť? Čo sa zmenilo?

Narodilo sa mi dieťa a na čas som sa zo všetkého stiahla. Žila som v bubline, príliš som nečítala správy, aby som sa nestresovala, a dianie vo svete som vnímala len zbežne. Ibaže Putin mi to vzal. Pozorovala som, ako stupňuje tlak a blíži sa s vojskami. Bolo zrejmé, že sa niečo stane.

Vedeli ste o vojne vďaka sledovaniu trollov skôr alebo to bol aj pre vás šok?

Vedela som, že to bude zlé, a bála som sa o Ukrajinu. Z toho, ako posúval armádu, to vyzeralo, že ju obkľúči zo všetkých strán. Nakoniec to urobil, ale v menšom, a obkľúčil mestá.

Čo teraz robia trollovia, aké dezinformácie šíria?

Najväčším trollom je teraz sám Vladimir Putin. Používa veľmi účinné a vysokokapacitné informačné zbrane tým, že vydáva verejné vyhlásenia. My novinári ich potom zdieľame v našich médiách, pretože musíme informovať, a tým sa Putin dostáva všade.

My však predsa Putinovo vyhlásenie nemôžeme nezdieľať. Je to informácia.

Áno, ale tým tiež pomáhame šíriť jeho dezinformácie. Je veľmi potrebné hľadať rovnováhu a sprevádzať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie