Denník N

Pre deti z Ukrajiny môžu vznikať škôlky pri základných školách a rozširovať tie súčasné. Na mape pribúdajú voľné miesta

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Počet detí z Ukrajiny v materských školách sa rapídne zvýšil, povedal minister školstva.

Slovensko uvoľňuje pravidlá pre vzdelávanie ukrajinských detí, budú sa môcť učiť napríklad aj v umeleckých školách či centrách voľného času. Materská škola môže vzniknúť ako súčasť spojenej školy, teda základnej či strednej. Ministerstvo školstva to umožní zmenou zákona.

Mestá a obce môžu navyše požiadať o navýšenie miest v škôlkach, a to až o desať percent z celkového počtu žiakov.

Materské školy vo viacerých mestách sú už preplnené, najvypuklejší problém je v Bratislave, kde je už dlhodobo problém s nedostatkom miest pre škôlkarov. Viaceré škôlky mohli prijať len zopár detí z Ukrajiny a viac miest už otvoriť nemohli.

Počet ukrajinských detí v školách sa za posledný týždeň rapídne zvýšil a rátame ich v tisícoch, povedal minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Presné čísla ešte rezort školstva nemá, chce ich predstaviť budúci týždeň. Minulý týždeň bolo na školách 3400 ukrajinských detí, pričom najviac ich prichádzalo do Bratislavského kraja.

Mapa so školami a škôlkami, zatiaľ iba pár škôl

Ministerstvo školstva pripravilo aj mapu, na ktorej môžu rodičia z Ukrajiny nájsť školu, ktorá ponúka voľné miesta pre ich deti. Na stránke ukrajina.minedu.sk zároveň školy môžu nahlásiť svoje voľné kapacity.

Učitelia z Ukrajiny tam môžu vyplniť formulár (v ukrajinčine), ak by chceli pracovať na slovenskej škole.

Štátna mapa voľných miest v školách a škôlkach (klikateľná tu)

Zatiaľ je možné na mape nájsť len menšinu škôl, dokopy ponúkajú miesto pre 3561 detí. Ide o asi 70 základných škôl a 17 materských škôl. Voľné miesto ponúka 30 stredných škôl.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Školstvo

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie