Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: Čo chce Putin dosiahnuť hrozbou, že Európe zavrie kohútiky s plynom, a aké problémy si tým sám spôsobí

Budova ruského plynárenského koncernu Gazprom. Ilustračné foto – TASR/AP
Budova ruského plynárenského koncernu Gazprom. Ilustračné foto – TASR/AP

Ruský prezident chce Západu vrátiť úder, ale vyzerá to skôr tak, že ho zasadí sám sebe.

Ruský prezident Vladimir Putin sa vyhráža Západu, že ho odpojí od ruského plynu. Prečo to robí, keď ho strata príjmov môže veľmi bolieť, keďže podľa odhadov je denný ruský príjem z plynu prúdiaceho na Západ 350 miliónov dolárov?

Denník Financial Times sa v analýzeeditoriáli zaoberá Putinovými motívmi a praktickými dôsledkami prípadného odstavenia plynu a prichádza k záveru, že Putinovo rozhodnutie je výsostne politické, lebo veľmi túži vrátiť Západu úder, ktorý zasadil Rusku ekonomickými sankciami.

Zmluvy medzi Gazpromom a odberateľmi v Európe sú dlhodobé a v nich sa jasne píše, že za plyn platia eurom či dolármi. Putin včera podpísal dekrét, že odteraz musia platiť rubľom, inak nebudú zmluvy platné. Štáty ako Nemecko či Rakúsko (aj štáty G7) to odmietli s tým, že je to porušenie dlhodobých kontraktov.

Samotný fakt, že by mali platiť rubľami, je podľa FT v podstate len kozmetickou úpravou, lebo rubeľ sa tým nestane silnejší, keďže už teraz rozhodnutím ruskej centrálnej banky musia ruské firmy vrátane Gazpromu 80 percent svojich príjmov v dolároch či eurách meniť na ruble, čím ho výrazne posilňujú (aj preto sa rubeľ vrátil takmer na svoju pôvodnú hodnotu spred začiatku vojny).

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie