Denník N

Zo siroty sa stal oligarcha, teraz rokuje o mieri na Ukrajine. Aký je životný príbeh Romana Abramoviča

Roman Abramovič na fotke z mája 2021. Foto - TASR/AP
Roman Abramovič na fotke z mája 2021. Foto – TASR/AP

Jeho životný príbeh pripomína zápletku amerického filmu. Roman Abramovič, Rus so židovskými koreňmi narodený v Sovietskom zväze, sa stal jedným z najbohatších ľudí sveta s úzkymi väzbami Vladimira Putina. Tie mu však v dôsledku vojny na Ukrajine komplikujú biznis.

Z nenápadného miliardára sa postupom času stala známa osobnosť, najmä vo svete futbalu, a to vďaka kúpe anglického tímu FC Chelsea. V posledných dňoch sa však oligarcha zhostil novej úlohy – stal sa jedným z prostredníkov v mierových rozhovoroch medzi Ukrajinou a Ruskom. Dokonca sa špekuluje, že sa ho niekto pokúsil otráviť. Okolnosti údajného incidentu sú však nejasné, rovnako ako prípadná motivácia páchateľa.

Roman Abramovič býval jedným z najbohatších ľudí v Rusku. Bloomberg odhaduje jeho majetok na 15,5 miliardy amerických dolárov s tým, že iba od začiatku roka mal poklesnúť o 4,1 miliardy. Podľa portálu Business Insider dosiahol maximum v roku 2008, keď mal hodnotu 23,5 miliardy.

Abramovič však na výslní nebol vždy.

Ako sa teda z chudobnej siroty stal jeden z najbohatších ľudí sveta a jedna z najbližších postáv Vladimira Putina, ktorému viac než dvadsať rokov pomáha utvrdzovať moc?

„Som si istý, že sa na mňa budú ľudia zameriavať tak tri až štyri dni, ale to prejde,“ povedal Abramovič v roku 2003 po tom, čo si kúpil Chelsea. „Zabudnú, kto som, a tak mi to vyhovuje,“ dodal.

Päťdesiatpäťročný miliardár je známy aj pre svoj koníček nakupovať luxusné jachty a automobily, lietadlá, umenie a nehnuteľnosti po celom svete. Denník Wall Street Journal v minulosti jeho celosvetovú kolekciu extravagantného majetku nazval „The Roman Empire“, čo je pekná slovná hračka s Abramovičovým krstným menom Roman a anglickým názvom pre Rímsku ríšu.

Vo svetle udalostí z uplynulých týždňov je však zotrvanie v anonymite náročné – najmä pre ruských oligarchov žijúcich na Západe. Po dlhoročných požiadavkách na väčší dohľad nad jeho podnikaním sa britská vláda rozhodla zmraziť jeho majetok v krajine – vrátane domov, umeleckých diel a futbalového tímu. Uvalila naňho aj zákaz cestovania. Británia ho totiž označila za Putinovho komplica v jeho vojne na Ukrajine.

BBC však poznamenáva, že tento muž už vo svojom živote prekonal aj väčšie výzvy.

Roman Abramovič pri zápase svojej Chelsea v roku 2015. Foto – TASR/AP

Zo siroty magnátom

Roman Arkadevič Abramovič sa narodil v roku 1966 (vtedy v Sovietskom zväze) v Saratove na juhozápade Ruska, niekoľko stoviek kilometrov od dnešnej Ukrajiny.

Jeho matka Irina zomrela na otravu krvi, keď mal jeden rok. Jeho otec zahynul o dva roky neskôr po nehode stavebného žeriava.

O jeho výchovu sa tak postarali jeho príbuzní v oblasti republiky Komijsko na severozápade Ruska. Peňazí však mali málo a v zime im život komplikovali nízke teploty.

„Aby som povedal pravdu, nemôžem svoje detstvo označiť za zlé,“ povedal pre Guardian v jednom z mála rozhovorov, ktoré poskytol. „V detstve nemôžete porovnávať: jeden je mrkvu, druhý cukrovinky, oboje však chutí dobre. Ako dieťa to nedokážete rozlíšiť.“

Školu opustil v šestnástich rokoch, následne pracoval ako mechanik a slúžil v armáde. Neskôr začal predávať plastové hračky v Moskve. Nakoniec však presedlal na predaj parfumov a dezodorantov. Začal si tak budovať majetok v časoch väčšej otvorenosti za vlády neskoršieho sovietskeho lídra Michaila Gorbačova – ten totiž na rozdiel od predchodcov umožňoval väčší priestor pre podnikateľov.

Divoký východ

Abramovič začal výrazne bohatnúť až

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie