Denník N

Sýrski žoldnieri idú na Ukrajinu bojovať za „ruských bratov“, ich motiváciou sú však americké doláre

Geopolitika po rusky: Sýrčan s portrétom Vladimira Putina v libanonskom Bejrúte počas demonštrácie na podporu ruskej invázie na Ukrajine. Foto - TASR/AP
Geopolitika po rusky: Sýrčan s portrétom Vladimira Putina v libanonskom Bejrúte počas demonštrácie na podporu ruskej invázie na Ukrajine. Foto – TASR/AP

Miera ich odhodlania závisí od výšky žoldu.

Ruská armáda si od ich nasadenia sľubuje zvrat, vkladá nádeje do ich skúseností s pouličnými bojmi v mene režimu Bašára Asada v Sýrii. Občianska vojna, do ktorej sa v roku 2015 zapojilo Rusko, tam trvá jedenásť rokov.

Reč je o regrútoch, ktorým prvá zmluva sľubuje sedemtisíc dolárov za boj na frontovej línii, druhá polovicu za zabezpečovanie bezpečnosti za bojovými líniami. Rusko v Sýrii otvorilo štrnásť náborových stredísk. Ako bojovníci sami priznávajú, ich hlavnou motiváciou je zlá ekonomická situácia, hlad a nedostatok všetkého.

Po arabsky hovoriaci Sýrčania na rozdiel od Čečencov nevedia po rusky, takže efektivita ich spolupráce s ruskými jednotkami je otázna.

Jeden zo Sýrčanov, bývalý bojovník v Národných obranných silách, síce hovorí o „splácaní morálneho dlhu ruským bratom“, v skutočnosti sa po brutálnom ruskom zásahu do vojny v Sýrii ocitol bez práce, bez peňazí a nič iné, ako obsluhovať svoje odpaľovacie zariadenie, nevie.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva uvádza viac ako 40-tisíc žoldnierov. No nie všetkých, ktorí sa prihlásili, vezmú. Rusi tvrdia, že odmietnu prijať regrútov, ktorí spáchali závažné zločiny, alebo dezertérov z vojenskej služby. Či je to ozaj tak, o tom sa dá dôvodne pochybovať.

Podmienky kontraktu sú pritom nejasné. Jeden zo žoldnierov uvádza, že nie s každým zabitým sa v Sýrii bude zaobchádzať ako s mučeníkom. Jeho rodinu odškodnia sumou peňazí, ktorá však v zmluve špecifikovaná nie je. Súčasťou zmluvy je aj klauzula, ktorú mali aj sýrski žoldnieri vyslaní do Líbye a podľa ktorej prvých sedem mesiacov nebude žiadna dovolenka ani návrat domov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vojna v Sýrii

Komentáre

Teraz najčítanejšie