Denník N

Odchádzajúci ruskí vojaci rabovali aj v Černobyli. Správam o ich ožiarení odborníci neveria

Byšiv neďaleko Kyjiva. Foto - TASR/AP
Byšiv neďaleko Kyjiva. Foto – TASR/AP

Ruská armáda odchádza aj s lupom: autami, elektronikou, šatami a podľa Ukrajincov berú aj hrnce či príbory.

Ruská armáda sa pomaly sťahuje zo širšieho okolia ukrajinského hlavného mesta. Novinár z Kyiv Independent Illja Ponomarenko dokonca napísal, že bitka o Kyjiv v roku 2022 sa skončila porážkou Rusov.

„Bodka. Otočme list. Teraz pred nami leží veľká bitka o Donbas,“ napísal.

Aj keď tieto slová môžu byť predčasné, ukrajinská armáda hlásila v piatok oslobodenie asi 30 dedín nielen v Kyjivskej oblasti. A často po príchode do nich počúva rovnaké príbehy o tom, ako sa na okupovaných územiach správali ruskí vojaci, ktorí neodchádzajú naprázdno.

„Keď sa ruské jednotky sťahujú z kyjivského regiónu po tom, čo utrpeli ťažké straty, rabujú domy bežných ľudí. Elektroniku, šaty, topánky, kozmetiku. Toto nie je armáda, toto je hanba. Nikdy nezabudneme a nikdy neodpustíme,“ napísal vo štvrtok na Twitteri hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Oleh Nikolenko.

Podľa ukrajinských zdrojov odchádzajúci ruskí vojaci rabovali aj v jadrovej elektrárni Černobyľ, ktorú obsadili v prvý deň invázie a úplne ju opustili v piatok. Ukrajinci hovoria, že museli s Rusmi podpísať dokument o odovzdaní elektrárne do ukrajinských rúk pod hrozbou, že so sebou vezmú ukrajinských pracovníkov. Mnohých z nich tu držali ako rukojemníkov celý čas, iní prišli dobrovoľne vystriedať unavených kolegov 20. marca.

„Keď sa podpísal dokument, ruskí vojaci začali rabovať a potom opustili elektráreň. Zamestnanci boli v tom čase na svojich pracovných miestach, mali zakázané opustiť kontrolné miestnosti a kancelárie. Keď si neskôr uvedomili, že už je ticho,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Černobyľ

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie