Denník N

Stelesňuje všetko, čo je v Amerike zlé – a to ani nie je Američanka

Julia Garner ako Anna Delveyová. Foto - Netflix
Julia Garner ako Anna Delveyová. Foto – Netflix

Seriál Inventing Anna je jedným z hitov na Netflixe. Okrem kráľovskej zábavy ponúka zamyslenie nad morálkou dnešného sveta.

„Celý tento príbeh je úplná pravda. Až na to, čo je v ňom od začiatku do konca vymyslené,“ prepisujú sa v úvodnej sekvencii na steny newyorských vežiakov tieto vety alebo v pozmenenej podobe „celý tento príbeh je pravdivý, až na to, čo sú úplné hlúposti,“ kričia zo stránok bulváru v novinových stánkoch. Priliehavo vystihujú podstatu seriálu Inventing Anna.

V deviatich epizódach rozpráva skutočný príbeh Anny Delveyovej, fiktívnej nemeckej dedičky, ktorá so svojím plánom na otvorenie newyorského umeleckého centra vymámila milióny od popredných amerických finančných inštitúcií. Anna Delveyová bola identitou ruskej rodáčky Anny Sorokinovej, ktorá svoj sen o živote v lepšej spoločnosti napĺňala bez vlastných finančných prostriedkov, ale s veľkou dávkou kreativity. Peniaze si požičiavala od známych, pôžičky vysvetľovala zablokovanými či stratenými kreditkami a nakoniec dokázala získať aj spomínané úvery od veľkých finančníkov. O ďalšie peniaze obrala svoje kamarátky a ďalších známych, ale aj luxusné hotely, v ktorých sa ubytovávala.

Žila si na vysokej nohe, kým neprišiel pád. A práve v tejto chvíli sa začína dej seriálu, ktorý príbeh sleduje uhlom pohľadu tehotnej novinárky Vivian počas príprav na Annin súdny proces. Vivian si prostredníctvom práce na bizarnej story chce ešte pred pôrodom napraviť reputáciu pošramotenú dávnym novinárskym prešľapom. Základom celého seriálu je článok skutočnej novinárky Jessicy Presslerovej, ktorá ho napísala v roku 2018 pre časopis New York.

Robin Hood v sukni?

Seriál už schytal kritiku za to, že z Anny Delveyovej robí novodobého Robina Hooda, ktorý bohatým bral a chudobným dával. Nezaslúženú kritiku. Dovnútra Anninej osobnosti tu nazeráme spoločne s Vivian a postupne zisťujeme, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie