Denník N

Vo vládnom hoteli Bôrik, kde kedysi prenocoval Putin, teraz bývajú Ukrajinci na úteku pred jeho vojnou

Foto N - Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko

Medzi štátnymi zariadeniami, ktoré ubytovali utečencov, je aj vládny hotel Bôrik.

V lukratívnej časti Bratislavy na hradnom kopci, len pár sto metrov od parlamentu a Bratislavského hradu, je hotel Bôrik. Na prvý pohľad by málokto tipoval, že ide o vládny hotel – zvonka nepôsobí majestátne ani luxusne. Z kopca je však krásny výhľad na Dunaj a západnú časť hlavného mesta.

Výhľad na Dunaj z okien Bôrika mal v roku 2005 aj Vladimir Putin, ktorého tam ubytovali v čase samitu Bush-Putin.

Teraz sa po tých istých chodbách prechádzajú ľudia, ktorí museli utiecť zo svojich domovov pre vojnu, ktorú Putin rozpútal.

Aj Ukrajincom sa pohľad na Dunaj z výšky páči. Hovoria ale, že omnoho radšej by boli doma, so svojimi rodinami.

Prezidentské apartmány zostali zatvorené

Hotel Bôrik je účelové zariadenie vlády, kde sa okrem ubytovania politických návštev konajú aj významné konferencie či rokovania. Práve na Bôriku sa riešili vládne krízy minulej vlády, počas najťažších momentov pandémie tam rokoval Ústredný krízový štáb.

Momentálne je na Bôriku ubytovaných 25 utečencov, čo je podľa vedenia hotela takmer maximum, čo môžu poskytnúť.

Utečenci nie sú v luxusných rezidenčných priestoroch, kde prespávali svetoví štátnici ako Alžbeta II. – ide o drahšie apartmány, ktoré má vedenie hotela v rezerve pre prípad návštev diplomatov či účastníkov medzinárodných konferencií. Aj v čase našej návštevy prebiehala v suteréne hotela medzinárodná konferencia o bezpečnosti. Každá z týchto rezidencií má samostatný vchod, dve podlažia, sú tam apartmány, izby a salóniky so zimnými záhradami. Noc v najluxusnejších apartmánoch Viceprezident a Prezident stojí 330 eur.

Výhľad z Bôrika v hoteli dominuje. Foto N – Tomáš Grečko

Vchod do budovy hotela je pokrytý červenými kobercami, vo vnútri to je už skôr bežný hotel. Lobby aj recepcia hotela sú maličké, bez výrazných dekorácií. Okrem výhľadu na Dunaj ešte zaujme luster, ktorý osvetľuje suterén s konferenčnými priestormi.

Ako vyzerajú izby, v ktorých utečenci našli dočasný domov?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Hegerova vláda

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie