Denník N

Orbán po veľkom volebnom víťazstve: Vyhrali sme nielen proti ľavici, ale aj proti ukrajinskému prezidentovi

Viktor Orbán na poslednom predvolebnom mítingu Fideszu 1. apríla. Foto - TASR/AP
Viktor Orbán na poslednom predvolebnom mítingu Fideszu 1. apríla. Foto – TASR/AP

Viktor Orbán bude premiérom Maďarska ďalšie štyri roky. Fidesz získal v maďarskom parlamente ústavnú väčšinu.

Vyhrali sme nielen proti domácej a medzinárodnej ľavici, Sorosovým organizáciám, ale aj proti ukrajinskému prezidentovi, povedal vo svojom víťaznom prejave v Budapešti Viktor Orbán. Poďakoval svojim medzinárodným partnerom, medzi ktorými vymenoval aj Slovensko.

Orbán prvýkrát čelil vo voľbách spojenej opozícii šiestich strán, ktorá však nedosiahla lepší výsledok ako opozičné strany v minulých voľbách v roku 2018, keď Fidesz takisto získal dvojtretinovú väčšinu. Opozíciu zloženú z ľavicových a zelených strán a pravicového Jobbiku viedol pravicový líder Péter Márki-Zay, ktorý však nevyhral ani vo svojom jednomandátovom volebnom obvode v meste, kde je primátorom.

“K väčšine ľudí sa dostali len odkazy propagandy a vymývania mozgov,” komentoval výsledok Márki-Zay, ktorý uznal prehru opozície.

Do parlamentu sa dostane aj krajne pravicové hnutie Mi Hazánk, ktoré vzniklo v roku 2018 po rozpadu Jobbiku, ktorý sa už ku krajnej pravici nehlási.

Volebná účasť dosiahla 69,4 percenta, čo je mierne nižšie číslo ako pred štyrmi rokmi, keď sa na voľbách zúčastnilo 70,22 percenta oprávnených voličov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie