Denník N

Ak by sa nepochopenie dalo vyvážať, Sulík by bol ideálny minister hospodárstva

Autor je poslanec Európskeho parlamentu za PS

Richard Sulík k víkendovému obedu naservíroval takú porciu servilnosti, že mnohých prešla chuť do jedla. Nielen na Slovensku, ale v celej Európe. Vyjadrenia ministra hospodárstva, že ak bude treba platiť za plyn v rubľoch, tak budeme platiť v rubľoch, nemajú s pragmatizmom nič spoločné. Nemajú nič spoločné ani so zdravým rozumom a politickou zodpovednosťou, ktoré dnes potrebujeme viac ako kedykoľvek v minulosti.

Richard Sulík je známy svojou schopnosťou nepochopiť aktuálnu situáciu a jej dôsledky. Ak by neporozumenie súvislostiam bolo vývozným artiklom, nevedel by som si na poste ministra hospodárstva predstaviť lepšieho človeka. Žiaľ, nepochopenie a servilnosť prvej triedy sme cez víkend vyviezli do celého sveta, najmä ruské propagandistické kanály si pochutnali. No výmenou za to sme nezískali nič – len hanbu. Prečo vlastne Richard Sulík (opäť) strelil mimo?

Predovšetkým poprel základné pravidlo stability. Ak dva štáty uzatvoria zmluvu, je nevyhnutné trvať na jej dodržaní. Také sú pravidlá hry. Ak sa raz Slovensko a Ruská federácia dohodli na platbách za plyn v eurách, nemôže Rusko dohodu meniť, kedykoľvek sa mu to politicky hodí. Nakoniec, dohody o dodávkach plynu a ropy medzi Západom a Východom boli nedotknuteľné aj počas studenej vojny. Skutočnosť, že Putin toto pravidlo opakovane porušuje, je z jeho strany prejavom zúfalstva. Úvahy pristúpiť na vydieranie je zo strany Richarda Sulíka prejavom, no, Richarda Sulíka.

Druhým dôvodom, prečo sa minister hospodárstva rozhodol využiť svetlo kamery na poníženie Slovenska, je klasické plávanie proti prúdu. Celá Európska únia chápe, že nie je mysliteľné oslabovať sankcie uvalené na Rusko. Dokonca aj Richard Sulík priznáva, že pristúpiť na vydieranie Putinovi pomôže.

Nie je náhoda, že ešte v ten večer musel premiér zachraňovať situáciu svojím vyhlásením, že vďaka Slovensku sa koordinuje prístup k platbám v rámci EÚ. Napriek slovám vlastného ministra hospodárstva. Zažili sme tak déjà vu a minister zahraničných vecí, ktorého nominovala práve SaS, sa musel opäť chytať za hlavu. Práve on musel Richarda Sulíka zachraňovať v januári, keď vyhlásil, že sankcie proti Rusku nepomôžu a Rusi Krym nevrátia tak či tak.

Do tretice svojou submisívnou ochotou platiť rubľami Richard Sulík opäť ukázal, že dokáže uvažovať len v rovine jedného volebného obdobia. Aj to len v jednoduchej rovine: „Čo je dobré pre Sulíka, to je dobré pre Slovensko“.

Pre súčasného ministra je skrátka pohodlné neriskovať zbytočnú námahu. Odstrihnutie sa od ruských dodávok bude náročné. Časovo, organizačne, finančne. Slovensko pri svojej závislosti od ruských dávok je na tom vskutku zle. Lenže iná cesta nie je.

Práve pod rezortom hospodárstva sú dnes pochované zelené energie a energetická efektívnosť. Slovenské podniky majú dvojnásobne vyššiu energetickú náročnosť, ako je priemer Európskej únie. Naopak, máme obrovské kapacity geotermálnej energie, v ktorej využívaní zaostávame. Dá sa to, ak sa chce.

Energetická reforma je nevyhnutná na udržateľné fungovanie krajiny aj v kontexte klimatickej krízy. Lenže ako pri každej potrebnej reforme, výsledky sa ukážu spravidla až o pár rokov. Ale najbližšie voľby sú omnoho skôr. Inými slovami, čo je dobré pre Slovensko, nemusí byť dobré pre Sulíka. Takže ten rubeľ a zachovanie súčasného stavu sa predsa len zdá ako lepšie riešenie.

Slovensko potrebuje ministra hospodárstva, ktorý sa nebojí zmeny. Žiaľ, dostalo účtovníka, ktorý exceluje vo veľmi potupnej oblasti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie