Denník N

Vývoj bojov (39. deň): Rusi pri Kyjive utrpeli jednu z najpotupnejších porážok vo svojich dejinách

Ukrajinskí vojaci kráčajú popri zničenej ruskej kolóne v oslobodenej Buči západne od Kyjiva. Foto - TASR/AP
Ukrajinskí vojaci kráčajú popri zničenej ruskej kolóne v oslobodenej Buči západne od Kyjiva. Foto – TASR/AP
  • Rusi odchádzajú alebo už odišli zo severu a severovýchodu Ukrajiny, armádu presúvajú na Donbas
  • deň, ktorý rozhodol o tom, že Rusi Kyjiv nedobyjú
  • Strelkov prirovnal nadchádzajúci boj o Donbas k bitke pri Kursku počas druhej svetovej vojny
  • + mapy a video dňa

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku, zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za nedeľu 3. apríla. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Na úvod ospravedlnenie za veľkú chybu v úsudku. Minulý týždeň som napísal, že Rusi od Kyjiva určite úplne neodídu ani po ohlásenom sťahovaní jednotiek a pokúsia sa pri ňom udržať získané pozície a viazať tak veľké ukrajinské sily pri hlavnom meste, aby ich Ukrajina nemohla použiť v bitke o Donbas. Nedalo sa mýliť viac.

Dnes je celé okolie Kyjiva oslobodené, časť ruských jednotiek usporiadane ustúpila z ukrajinského územia, časť utiekla a časť bola zničená. Aká veľká, naznačuje aspoň čiastočne celkový prehľad overených strát na konci článku. Počas víkendu tie ruské prudko narástli.

Video: Zelenskyj: Chcem aby každá ruská matka videla telá zavraždených v Buči, Irpine, Hostomeli

Čo sa stalo pri Kyjive

Ukrajina nateraz ubránila svoju štátnosť. Akokoľvek sa vojna o jej budúcnosť skončí, a ešte stále hrozí, že sa skončí zle, udalosti z februára, marca a apríla 2022 pri jej hlavnom meste sa do histórie zapíšu ako nový príklad, že aj menšia a slabšia krajina sa dokáže ubrániť mocnejšiemu agresorovi. A opäť tým porazeným bude tak ako po Zimnej vojne na prelome rokov 1939/1940 kremeľský režim. Hanba pre Rusko je o to väčšia, že tentoraz zlyhanie jeho armády sledoval v priamom prenose celý svet.

Kým napríklad stiahnutie Spojených štátov a čiastočne aj Sovietskeho zväzu z Afganistanu nebolo výsledkom vojenskej porážky, ale politickej neochoty ďalej znášať náklady, koniec bitky o Kyjiv je dôsledkom nenaplnenia ruských vojenských zámerov a prehry ruskej armády.

Plánom Moskvy jednoznačne bolo obsadiť hlavné mesto, zvrhnúť legitímnu ukrajinskú vládu a nahradiť ju bábkovým režimom, ktorý by slúžil Kremľu. Všetky tieto ciele sú v tejto chvíli v troskách, ruská armáda zahanbujúco ustúpila a vzdala sa územia, na ktorom nechala tisíce svojich mŕtvych a obrovskú masu zničenej techniky. Aj v krajnom prípade, v ktorom uspeje nový plán zlikvidovať ukrajinskú armádu na východe, porážka pri Kyjive navždy zostane ukážkou katastrofálne naplánovanej a uskutočnenej invázie.

Zlou správou je, že ruské vedenie sa zjavne dokáže učiť zo svojich chýb a je ochotné obetovať aj rozsiahle územie s cieľom získať ho inde. Určite to je dôsledkom porážky, ale zároveň varovaním, že Donbas bude dejiskom obrovského krviprelievania, ktoré pripravuje armáda poučená zo svojich chýb.

Aby bolo vizuálne zrejmé, čo prelomové sa pri Kyjive stalo, nasledujú dve mapy amerického Inštitútu pre štúdium vojny. Druhá je aktuálna, prvá týždeň stará. Vtedy už Ukrajinci začali oslobodzovať okolie svojho hlavného mesta, ale boli to len drobné modré fliačiky, dnes je celá oblasť vyfarbená na modro.

Aktuálna mapa platná po víkende:

Okamih, v ktorom Rusi prehrali vojnu o Kyjiv. Vtedy to ešte nebolo zrejmé, ale došlo k nemu hneď v prvý deň bojov. Rusi do nich vstupovali prehnane sebavedomí a výsledkom bolo zlyhanie, ktoré zmarilo ich hlavný plán – rýchlo dobyť, obsadiť a ovládnuť Kyjiv.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie