Denník N

Vojnové zločiny na Ukrajine a historická pamäť Slovenska

Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Únava z vojny je nebezpečná, pretože dáva priestor ruskej propagande o údajnom nacizme a fašizme na Ukrajine. A na to by sme mali byť na Slovensku zvlášť citliví.

Autorka je historička, Univerzita Karlova

S odchodom ruských vojakov z ukrajinských miest v okolí Kyjiva vidieť ulice plné mŕtvol. Preživší hovoria o existencii masových hrobov. Reportáže z miesta pripomínajú vraždu na objednávku, no v masovom prevedení. Pred domami ležia zmasakrované telá. Niektoré obete majú zviazané ruky, viaceré majú prestrelené hlavy, niektorých telá sú čiastočne alebo úplne spálené. Niekoľko zavraždených žien je nahých, na tele majú známky znásilnenia.

Scény z ukrajinského mesta Buča sú hrôzostrašné, no, žiaľ, nebudú posledné. Keď však pri ďalších záberoch budeme chcieť radšej odvrátiť zrak, nezabudnime na to, čo sme práve videli. Po Buči sa už nemôžeme tváriť, že sme nevedeli: Rusko pácha v susednej Ukrajine tie najohavnejšie vojnové zločiny.

Šiesty týždeň ruskej invázie badať v spoločnosti únavu z vojny a vojnového spravodajstva. Naše vyčerpanie je pritom prirodzené: nemôžeme sa pridlho pozerať na ľudské utrpenie bez toho, aby sme sa sami nezbláznili. Musíme čiastočne otupieť, aby sme mohli pokračovať v našich životoch. Ako však vojna bude pokračovať, spoločenská únava z nej bude narastať. Deň za dňom budeme o ruských masakroch počuť menej a menej. Odhalené masové hroby nás už nezaskočia, reportáže o sexuálnom násilí na ukrajinských ženách a deťoch sa už nedostanú do spravodajstva, agresiu v tom či inom meste od seba nebudeme vedieť odlíšiť. Presne, ako to Putin chce. Ukrajinu však zároveň oslabuje fakt, že vyčerpanie z vojny začali na svoje ciele využívať aj niektorí slovenskí politici.

Po prvotnom šoku z ruskej agresie, ktorá na chvíľu zaskočila aj domáce extrémistické kruhy, dnes čoraz hlasnejšie aj od mainstreamových politikov počujeme, že sa vlastne máme starať sami o seba, že máme vlastných problémov dosť, že sa nás to netýka, že je to vojna iných, mocných, čo my s tým, malí slovenskí ľudia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie