Denník N

Oslabená imunita na celé mesiace aj svalové mikrotrhliny. Čo sa deje v tele počas maratónu?

Foto – TASR
Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

maratónsky beh je veľkou športovou výzvou a aj zistenia odborníkov potvrdzujú, že sa ňou nestal náhodou.

Pri odbehnutí viac ako 42 kilometrov totiž dochádza v ľudskom tele k mnohým zásadným zmenám, ktorých následky môžu pretrvať mesiace. Napríklad v podobe oslabenej imunity.

Trápia sa aj svaly a kĺby a pochopiteľne aj srdce a pľúca. Z vnútorných orgánov je však maratón veľkou výzvou aj pre obličky, ktoré sa z výkonu spamätávajú niekoľko dní.

Opis toho, čo sa odohráva v organizme bezprostredne pred, počas a po odbehnutí maratónu, nám ukazuje, aká dôležitá je maratónska príprava a akú významnú úlohu zohráva následný oddych.

Naopak, kladnou stránkou maratónu je záplava euforických pocitov v cieli a pozitívom môže byť aj počet spálených kalórií, ktorý často zodpovedá až desiatim Big Macom.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Prvé vnútorné zmeny sa v tele odohrávajú už pred štartom. Napätie spojené s očakávaním sa v organizme prejaví zvýšením stresového hormónu adrenalínu, čo je zároveň signál pre srdce a pľúca, ktoré začnú pracovať intenzívnejšie.

Častým javom je tiež podprahová nervozita, ktorú si mnohokrát neuvedomujeme, no prichádza už niekoľko hodín pred štartom. Nie je preto dôvod znepokojovať sa, ak športové hodinky pri rozkluse ukazujú podstatne vyššie hodnoty srdcového tepu v porovnaní s tými, na aké sme zvyknutí pri rozcvičke pred tréningom.

Štartový výstrel a prvé metre maratónu znamenajú okamžitý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie