Denník N

Béla Bugár: Lanária ma, aby sme sa vrátili my, čo sme dostali Slovensko do EÚ a NATO. Ja vravím „nie“

Béla Bugár. Foto N - Tomáš Benedikovič
Béla Bugár. Foto N – Tomáš Benedikovič

Orbán vyhral, lebo zneužil vojnu. Teraz bude problém udržať V4 pohromade, hodnotí maďarské voľby bývalý podpredseda parlamentu Béla Bugár.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Magyar verzió itt.

Béla Bugár (63) bol v rokoch 1990 až 2020 nepretržite poslancom – najprv Federálneho zhromaždenia, potom Slovenskej národnej rady a neskôr Národnej rady Slovenskej republiky. Stál na čele troch strán, MKDH, SMK a Mosta-Híd. V rozhovore hovorí:

  • čomu sa venuje dva roky po konci v politike,
  • či ho prekvapili výsledky volieb v Maďarsku,
  • čo úspech Orbána prinesie do menšinovej politiky u nás,
  • spomína na lobing Andreja Danka za stíhačky MiG,
  • a Vladimira Putina označuje za vojnového zločinca.

Naďalej ste najmä politickým dôchodcom, alebo ste sa vrhli do niečoho nového?

Nie. Stále hovorím, tridsať rokov je veľa aj pre koňa, pre Bugára dupľom. Medzičasom naši mladí stavali dom, v našej záhrade, takže mám teraz záhradu menšiu. Mám vnučku, ktorá mala akurát jeden rok. Mám o svoje dni postarané.

Pred dvomi rokmi ste odmietli ponuky vyučovať na vysokej škole a robiť poradcu jednému z koaličných politikov – ktorého ste neprezrádzali – ani v tomto smere nič nové?

Neexistuje. Ponuky sú, aj také lanárenie, aby sme sa spojili a vrátili tí, ktorí sme boli pri vstupe Slovenska do Európskej únie, NATO, demokratizácii Slovenska po Mečiarovi. Ja si to nemyslím.

Akože niečo v štýle, aby ste s Dzurindom a Miklošom založili stranu?

Nie, žiadnu novú stranu. Ja hovorím, že som ochotný pomáhať, ale ak si niekto myslí, že zoberiem a ponesiem zástavu, to nie.

Kolegovi Mirovi Kernovi ste pred dvomi rokmi nepovedali, ktorý koaličný politik vás chcel za poradcu…

…ani vám to nepoviem.

Prečo? On špekuloval, že to mal byť Boris Kollár, čo by bolo pomerne pikantné, ak by ste mu robili poradcu spolu s Antonom Hrnkom.

Ale čudoval som sa, že bol Anton Hrnko ochotný prepožičať sa na poradcovskú pozíciu. Ja som s ním mával ťažké debaty na tému slovensko-maďarských vzťahov.

 

To nepochybujem. Ak by ste boli spolu poradcami Borisa Kollára, bolo by to zaujímavé.

Pre mňa by to nebolo zaujímavé, lebo v tom momente by som povedal: „arrivederci“.

A bol to teda Boris Kollár?

Nebudem to hovoriť. Nemá to význam. Poznáte môj názor na pána Matoviča. Ten sa nezmenil. Ani jednému z jeho koaličných partnerov by som nekazil uňho renomé tým, že by som mu robil poradcu, keďže sa s Matovičom neznášame.

V nedeľu sa v Maďarsku odohrali parlamentné voľby, ktoré pre niektorých z nás až prekvapivo jasne vyhral Viktor Orbán a jeho Fidesz. Pre vás to bolo tiež prekvapenie?

Už na začiatku som hovoril, že podľa môjho videnia vyhrá Orbán, ale bude to tesné. To, že vyhrá takýmto spôsobom, som nepredpokladal. Ani ja, ani analytici, ktorí to sledovali. Každý hovoril, že to bude tesné. V poslednej fáze kampane zneužil vojnu na Ukrajine a presvedčil svojich ľudí, že čo robí, robí dobre, lebo je to pre budúcnosť a mier v Maďarsku, pre zabezpečenie plynu, nafty a čo ja viem všetkého. Téma mu prišla vhod.

Čiže vyhral preto, lebo využil prirodzený strach ľudí z vojny, hovoril im, že on ich do vojny nezatiahne, a klamal o tom, že maďarská opozícia áno.

Áno, no treba povedať aj to, že ak by vyhral Péter Márki-Zay so šiestimi stranami, bolo by to horšie ako začiatok Matovičovej vlády v roku 2020. Tie strany sú, čo sa týka programu, nespolupracujúce. Tak ako aj tu, dali si za cieľ vymeniť vládnu garnitúru, lebo je korupčná, je to mafia, oligarchia a tak ďalej. Ale okrem toho nič. Krajná pravica sa spojila s krajnou ľavicou a výsledok je taký, aký je. Nepamätám si, že by Orbán predtým vyhral s výsledkom 53 percent, ešte bez zisku z jednomandátových volebných obvodov.

Je to tak málo, mať za cieľ vymeniť korupčnú vládu? Nie je, naopak, pre demokraciu zdravé, ak by hoci aj nesúrodá koalícia načas nahradila hegemóna v politike?

Áno

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Béla Bugár

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Viktor Orbán

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie