Denník N

Každý má dnes možnosť voľby: byť ľahostajný alebo zdesený

Ukrajinské mesto Buča blízko Kyjiva po odchode ruských jednotiek. (3. apríl 2022) Foto - TASR/AP
Ukrajinské mesto Buča blízko Kyjiva po odchode ruských jednotiek. (3. apríl 2022) Foto – TASR/AP

To znamená, že každý si dnes volí, či sa vydá na cestu zla, alebo nie.

Svedectiev o vraždení bezbranných obyvateľov ukrajinských miest ruskými vojakmi bude pribúdať, rovnako ako počty mŕtvych. Pohľad na tú hrôzu vyvolá dve protichodné reakcie: zdesenie a ľahostajnosť.

Viem, že ľahostajných bude veľa. Budú hovoriť, že každá minca má dve strany, že možno vraždili vlastných samotní Ukrajinci a že ktovie, kde je pravda.

Osobne takých poznám a musel som o nich premýšľať, lebo kedysi som niektorých z nich považoval za dobrých ľudí. Dospel som k presvedčeniu, že ak aj kedysi takí boli, už nie sú.

V otázkach dobra a zla má byť človek opatrný, lebo sa môže kruto mýliť a už týmto omylom sa pridať na nesprávnu stranu. Nasledujúci odsek teda nie je pokusom o všeobecnú definíciu, je len vyjadrením môjho postoja, ktorý som si musel vytvoriť voči okato ľahostajným.

Nie je to vždy tak, ale v tomto prípade je zlo ľahko rozoznateľné. Preto má ľahostajnosť voči nemu tú istú podstatu ako zlo samotné. Inými slovami, človek, ktorý odmieta byť zdesený a vyhovára sa na to, že nepozná pravdu, nemôže byť dobrý. On totiž pravdu vidieť nechce práve preto, aby mohol zostať ľahostajný. A svojou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie