Denník N

V aute je vyše 40 stupňov, bojujú s preťažením 6G aj s depresiami. Život nováčikov vo F1

Nováčik Čou (vpravo) so sedemnásobným majstrom sveta Hamiltonom. Foto - TASR/AP
Nováčik Čou (vpravo) so sedemnásobným majstrom sveta Hamiltonom. Foto – TASR/AP

Formula 1 je jedným z najnáročnejších športov. Pri vstupe do elitnej kategórie vás čaká extrémna záťaž na fyzičku aj psychiku. Každý sa s tým vyrovnáva po svojom.

Písal sa rok 1961. Giancarlo Bagheti ako nováčik vo formule 1 na svojom Ferrari obehol Dana Gurneyho na jeho Porsche len 100 metrov pred cieľom.

Vyhral hneď pri svojom debute, pričom aj naposledy.

Strih.

Rok 2007. Na svoju prvú Veľkú cenu Austrálie sa 22-ročný Lewis Hamitlon kvalifikoval rovno zo štvrtého miesta. V samotných pretekoch v Melbourne predbehol svojho tímového kolegu a dvojnásobného majstra sveta Fernanda Alonsa zvonku hneď v prvej zákrute, aby nakoniec skončil na pódiu – na treťom mieste.

V sezóne podával skvelé výkony a v závere prišiel o titul majstra sveta o jeden bod, porazil ho Fín Kimi Räikkönen. Dodnes je to najlepší výkon nováčika v F1.

Podobných príbehov je niekoľko, no nie každý nováčik sa dočká úspechu. Taký Michael Schumacher naskočil do F1 v polovici sezóny, Fernando Alonso odštartoval svoju kariéru medzi elitou v podpriemerných strojoch.

Aké je to byť nováčikom v F1 a na čo sa jazdci musia pripraviť?

Každé preteky schudnú aj tri kilogramy

„F1 je fyzicky vyčerpávajúci a duševne náročný šport, ktorý vyžaduje tréning nielen v posilňovni, ale aj v triede,” začínal pred siedmimi rokmi reportáž Alex Davies na webe Wired. 

Do F1 vtedy vstupovali nováčikovia Max Verstappen a Carlos Sainz mladší (jeho otec Carlos Sainz bol slávnym jazdcom rely). Obaja boli začiatočníkmi v sezóne 2015, Sainz mal vtedy 20 rokov, Verstappen 17. Bol historicky najmladším jazdcom v F1 a tento rekord mu už nik nevezme, keďže v súčasnosti je zakázané jazdiť v elitnej kategórii pred dovŕšením osemnástky. Obaja štartovali za Scuderia Toro Rosso (dnes Scuderia AlphaTauri), akúsi akadémiu Red Bullu. S dvomi nováčikmi v minulej sezóne nastúpil aj Haas.

„Rozdiel oproti iným kategóriám? Musíte byť omnoho väčším profesionálom,“ hovoril vtedy Verstappen, dnes v 24 rokoch úradujúci majster sveta F1.

Pojem „väčší profesionál“ v sebe môže skrývať čokoľvek, v skutočnosti je to však o extrémnom skoku, na ktorý nik nemôže byť dokonale pripravený. Zopár faktov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Formula 1

Motorizmus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie