Denník N

Stali sa z nich terče, čelia násiliu aj únosom. Starostov z Ukrajiny pozná celý svet

Vitalij Kličko, Ivan Fedorov a Vitalij Kim (dole). Foto - TASR/AP, Twitter
Vitalij Kličko, Ivan Fedorov a Vitalij Kim (dole). Foto – TASR/AP, Twitter

Pred ruskou inváziou poznal meno Ivan Fedorov za hranicami Melitopola málokto. 11. marca sa to zmenilo. Starosta 160-tisícového mesta na juhovýchode Ukrajiny sa dostal do médií po celom svete po tom, čo ho uniesli ruskí vojaci.

Fedorova zadržali, odrezali od kontaktov s vonkajším svetom, zobrali mu mobil a v zajatí ho držali päť dní. Starosta Melitopola neskôr opisoval, že ho strážili vojaci a z vedľajšej miestnosti počul, ako mučili ďalších väzňov.

„Pochopil som, že ľudské životy pre nich (ruských vojakov) nemajú hodnotu,“ povedal minulý týždeň Fedorov, ktorý navštívil Slovensko aj Francúzsko, aby sa stretol s miestnymi politikmi.

Fedorov sa zo dňa na deň stal najznámejším ukrajinským starostom, možno s výnimkou Vitalija Klička, ktorý bol vďaka svojej boxerskej a neskôr aj politickej kariére v zahraničí slávny už pred ruskou inváziou.

Fedorov a Kličko však nie sú jediní lokálni ukrajinskí politici, na ktorých sa po vypuknutí vojny upriamila pozornosť. V zahraničí sa zrazu objavujú mená politikov z Ľviva, Mykolajiva či Mariupola, ale aj malých miest, ako sú Buča a Slavutyč.

Môže zato úloha, ktorú na seba lokálni politici prevzali po príchode ruských vojsk. Pomohli im aj veľké zmeny, ktorými Ukrajina prešla v uplynulých rokoch.

Ak nespolupracujú, príde násilie

Starostovia sa, podobne ako Volodymyr Zelenskyj, museli stať vojnovými lídrami. Namiesto bežných povinností jazdia do oblastí, ktoré zasiahli boje, pomáhajú koordinovať obranu aj zásoby pre ľudí v ostreľovaných mestách. Navyše sa stali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie