Denník N

Kéry zo Smeru bráni skupinu priateľov s Ruskom, ich poslanci si radi užívajú cesty do nedemokratických štátov

Poslanec Smeru Marián Kéry v strede, vedľa Roberta Fica. Foto – TASR
Poslanec Smeru Marián Kéry v strede, vedľa Roberta Fica. Foto – TASR

Podpredseda Smeru Ľuboš Blaha bol od marca do novembra 2019 dvakrát v Rusku, trikrát v Bielorusku a raz v Číne a v Kazachstane.

V koalícii sa diskutuje o zrušení parlamentných skupín priateľstva s Ruskou federáciou a s Bieloruskom. Skupiny existujú roky a sú nato, aby sa slovenskí poslanci stretávali s ruskými a bieloruskými politikmi a diplomatmi. Často však znamenajú aj „výlety“ poslancov na akcie, ktoré platia cudzie štáty.

V prípade Ruska takéto cesty našich zákonodarcov v minulosti organizovala aj vládna agentúra, ktorá bola podozrivá z pokusu verbovať mladých Američanov do tajných služieb.

Zrušenie skupín priateľstva navrhol minulý týždeň ešte poslanec za SaS Ondrej Dostál (medzičasom sa stal štátnym tajomníkom ministerstva spravodlivosti), ktorý viedol skupinu priateľstva s Bieloruskom ako otvorený kritik Lukašenkovho režimu. Rozhodnutie zatiaľ nepadlo, v pondelok sa tento bod nedostal na koaličnú radu, no za ich zrušenie je viacero koaličných poslancov.

Naopak, hlavným odporcom tohto návrhu je predseda skupiny priateľstva s Ruskom, člen slovensko-bieloruskej skupiny a predseda zahraničného výboru Marián Kéry zo Smeru, ktorý aj týždne po invázii Ruska na Ukrajinu často opakuje kremeľskú propagandu.

Kéry: Čo tým získame?

Do skupín sa poslanci zaraďujú sami a môžu sa stať členmi ľubovoľného počtu z 32 existujúcich skupín. Skupina priateľstva s Ruskom má 41 členov, z toho až pätnásti sú zo Smeru, ôsmi sú kotlebovci a exkotlebovci, ďalších osem je zo Sme rodina, šesť z OĽaNO, traja z Hlasu a jeden z SaS. Podobné pomery sú aj v skupine priateľstva s Bieloruskom. Zo 16 členov je až sedem zo Smeru a ďalší piati sú kotlebovci alebo exkotlebovci.

Pre porovnanie – v skupine priateľstva s Ukrajinou je z 30 členov len jedna poslankyňa za Smer a dvaja z Hlasu.

Predseda zahraničného výboru Marián Kéry hovoril Denníku N, že si plne uvedomuje, že Rusko na Ukrajine vystupuje ako agresor a porušuje medzinárodné právo, ale v rušení skupín nevidí význam.

„Čo získame tým, že skupiny zrušíme? Veď tá vojna raz skončí ani

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie