Denník N

Prečo Kotleba nejde do väzenia a kedy bude môcť opäť kandidovať (vysvetlenie rozsudku)

Kotlebove šeky so sumou 1488 eur. Foto – archív
Kotlebove šeky so sumou 1488 eur. Foto – archív

Šanca, že by Kotleba mohol znovu kandidovať v parlamentných voľbách na jar 2024, je len veľmi teoretická, komplikuje mu to skúšobná lehota podmienky.

Na jednej strane to vyzerá ako radikálne zníženie trestu: z vyše 4-ročného väzenia, na ktoré odsúdil predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu za šeky so sumou 1488 eur pred rokom a pol Špecializovaný trestný súd, je po verdikte Najvyššieho súdu už len šesťmesačná podmienka so skúšobnou lehotou na 18 mesiacov.

Na druhej strane, Kotleba stráca poslanecký mandát, a navyše je právoplatným rozhodnutím súdu označený za pravicového extrémistu – po prvý raz za takmer 20-ročnú politickú kariéru (ak rátame aj jeho pôsobenie vo funkcii „vodcu“ Slovenskej pospolitosti).

Doteraz Kotlebovci radi argumentovali rozsudkom z roku 2019, ktorým Najvyšší súd nerozpustil ich stranu. Vykladali to ako súdne potvrdenie, že sú vlastne demokratickým subjektom. Po najnovšom verdikte to nemôžu hovoriť minimálne o svojom predsedovi.

Pozreli sme sa bližšie na odôvodnenie rozsudku senátu Najvyššieho súdu pod vedením sudcu Pavla Farkaša, aby sme odpovedali na otázku, prečo najznámejší slovenský pravicový radikál neskončil vo väzení.

Video: Ako odsúdili Kotlebu za neonacizmus: Celý rozsudok Najvyššieho súdu

A čo bude ďalej s jeho politickou kariérou.

Odtiene medzi paragrafmi

V Kotlebovom prípade je rozdiel medzi väzením a podmienkou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie