Denník N

Guardiola konečne hral ako proti Burnley. Niekedy vymýšľam a prídem s hlúpou taktikou, priznal

Kevin de Bruyne. Foto - TASR/AP
Kevin de Bruyne. Foto – TASR/AP

Dobrý deň,

v prvom štvrťfinálovom zápase Ligy majstrov sa na ihrisku Manchestru City stretli prakticky dva iné športy. V žiackych výberoch sa tomu hovorievalo „ukazovačka“, futbalový slang pozná pojem „zaparkovať autobus“, zo športov to nakviac pripomína v istom ohľade hádzanú a klišé fráza hovorí o hre mačky s myšou.

„Využijeme náš charakter, ukážeme hru, akou sa prezentujeme už roky, a budeme hľadať spôsob, ako súperovi ublížiť,“ hovoril Diego Simeone pred štvrťfinálovým duelom svojho Atlética Madrid proti Manchestru City.

Jeho problémom hádam bolo len to, že zaparkovaný autobus, ktorý pripravil, ubližoval súperovi a divákom, napokon však havaroval, domáci vyhrali 1:0.

V druhom včerajšom zápase vyhral Liverpool na ihrisku Benficy 3:1.

Zostrihy nájdete na oficiálnom webe UEFA, kde sa stačí zaregistrovať. Súhrn Ligy majstrov prinášame vždy ráno po zápasoch a posielame ho aj e-mailom.


Stretli sa azda najdominantnejší tím na svete proti klubu, ktorý sa s loptou na kopačke často cíti nesvoj. Len pre predstavu: Manchester City má naprieč súťažami priemerné držanie lopty na úrovni 67 %, Atlético o 20 menej. Manchester City dal v 46 tohtosezónnych zápasoch 114 gólov, kým jeho utorňajší súper o 40 menej. Zato Atlético vedie v štatistike žltých kariet, v tejto sezóne ich španielsky klub dostal viac než sto, Manchester City ich má o polovicu menej.

Manchester City mal v prvom polčase momenty, keď mal loptu 80 % času, a Atlético Madrid hralo približne 70 minút herným systémom 5-5-0, keď sa jeho útočníci Joao Felix a Antoine Griezmann zasúvali do zálohy.

„Keby sa tento zápas hral pred desiatimi rokmi a sledovali by ste ho bez znalosti tímov, stavili by ste svoj život na to, že tím v modrom je zo Španielska a ten druhý z Anglicka,“ glosovala po zápase anglická legenda Gary Lineker.

Narážal na fakt, že sme boli roky zvyknutí na pekný futbal španielskych klubov ako Real Madrid či FC Barcelona, ktoré ohurovali Európu. Dnes patrí Atlético Madrid medzi elitu doma aj v Európe, ale Diego Simeone pred desiatimi rokmi odštartoval cestu za premenou klubu na defenzívny stroj, proti ktorému nechce nik hrať.

Aj Manchester City pôsobil nešťastne, za celý prvý polčas nezaznamenal jedinú strelu na bránu. Od frustrácie kazil jednoduché lopty, nedokázal sa futbalovo uvoľniť. To prišlo až v druhom polčase.

Guardiolove zlaté ruky

„Simeoneho plán vyzeral, že vychádza, Foden však otvoril obranu Atlética Madrid a De Bruyne rozhodol,“ komentoval po zápase odborník na španielsky futbal z portálu The Athletic Dermot Corrigan.

Phil Foden

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Liga majstrov

Súhrn Ligy majstrov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie