Denník N

Na palubovke na smiech, mimo nej úspešná značka. Čo sa deje v Los Angeles Lakers

LeBron James. Foto - TASR/AP
LeBron James. Foto – TASR/AP

Los Angeles Lakers si tento rok nezahrajú v play-off.

Mal to byť supertím plný hviezd, ktorý mal osamostatniť basketbalistov Los Angeles Lakers v počte titulov v NBA. Namiesto toho zažíva klub na palubovke výsledkovú potupu a nedostal sa ani do predkola play-off. Mimo palubovky však potvrdzuje, prečo je stále mimoriadnym marketingovým lákadlom pre každého.

Za všetkým možno hľadať osobu LeBrona Jamesa (LBJ). Od príchodu do súťaže v roku 2003 sa stal nielen najväčšou hviezdou ligy, ale jeho presah už dávno prekročil hranice športu. Okrem iného je čiastkovým vlastníkom futbalového Liverpoolu, aktívne sa zapája do komunitných prác a nemá problém sa vyjadriť aj na spoločenské témy.

Napríklad v roku 2017 obhajoval rozhodnutie vtedajšieho šampióna Golden State Warriors, víťazný tím NBA vynechal každoročné stretnutie s prezidentom, ktorým vtedy bol Donald Trump.

James je však aj kritizovaný za to, že nebol kritický voči Číne, v ktorej má aj obchodné záujmy.

Hrá vo filmoch a v seriáloch, je všestranným talentom. Jeho príchod do L. A. bol pre zástupcov Lakers ideálnou marketingovou príležitosťou z pohľadu pozornosti a reklamy.

James je osobnosťou, ktorá vie pritiahnuť masívnu mediálnu pozornosť a veľké balíky financií. Hrať v jednom družstve s ním chcú aj najväčší nepriatelia. Práve on bol pri vzniku „Veľkej trojky“ (Big 3), hviezdneho tria hráčov s majstrovskými ambíciami. Ambicióznym klubom sa podarilo do jedného tímu obvykle dostať tri superhviezdy so spoločným cieľom – okamžite vyhrať súťaž, bez ohľadu na budúce výsledky.

Tento pojem sa dostal do popredia ešte v roku 2010, keď pred televíznymi kamerami oznamoval svoj odchod z rodného Clevelandu do Miami. K Dwaynovi Wadovi sa pridal práve James a Chris Bosh. Odvtedy sa mnohé kluby snažili o podobný projekt, niekedy im to vyšlo, inokedy nie.

A práve jeho príchod v roku 2018 do Los Angeles mal prinavrátiť časy „Showtime Lakers“ z 80. rokov, podčiarknuté pravidelným bojom o najvyššie priečky a lákadlom v podobe najväčších hviezd súťaže. Realita je však taká, že táto vízia vyzerala pekne na papieri len jeden rok.

Bublinový“ titul, zranenia a zlé rozhodnutia manažmentu klubu

11. október 2020, Lakers vyhrávajú v „bubline“ majstrovský titul, a to v najdlhšej sezóne histórie NBA. Bolo to krásne zakončenie hollywoodskeho príbehu na počesť nečakanej smrti klubovej legendy Kobeho Bryanta.

A fanúšikovia sa už nemohli dočkať ďalších splnených sľubov LBJ-a, ktorý, mimochodom, vyhráva štvrtý majstrovský titul a rovnaké číslo mu bude svietiť aj v kolónke pre najužitočnejšieho hráča (MVP) finále. Stal sa zároveň prvým hráčom, ktorý získal ocenenie MVP s troma rôznymi klubmi.

„Bolo to náročné, veľmi ťažké. Pohráva sa to s vašou mysľou a telom. Je to pre mňa jeden z najväčších úspechov. Myslím si, že si musím niečo dokázať, a to ma poháňa dopredu. Nech som už vo svojej kariére dokázal čokoľvek, tak vždy sú na mieste pochybnosti alebo porovnávanie sa s inými,“ povedal aktuálne 37-ročný James zámorským médiám po rozhodujúcom zápase finálovej série s Miami Heat.

Krátka prestávka po psychicky náročnej sezóne sa podpísala aj na Jamesovi, ktorý do starostlivosti o svoje telo vkladá každoročne niekoľko miliónov amerických dolárov. V  nasledujúcom ročníku odohral len 45 zápasov a jeho cesta s Lakers sa skončila už v prvom kole play-off, keď prehrali s neskorším finalistom Phoenixom Suns 1:4 na zápasy.

Už vtedy sa mnohí basketbaloví odborníci oprávnene pýtali, či sa klub vydal správnou cestou pri skladaní tímu. Stávka na veteránov, ochotných v honbe za majstrovským prsteňom hrať za minimálny kontrakt (max. 2,5 milióna amerických dolárov), evidentne nefungovala. A tak bolo potrebné urobiť niečo iné.

Teraz je už jasné, že James zažije z pohľadu zápasovej bilancie najhorší rok od vstupu do NBA. S tímom sa nedostal ani do predkola play-off a už o niekoľko dní sa pre neho sezóna skončí. L. A. s najväčšou pravdepodobnosťou obsadia 11. miesto v Západnej Konferencii, aktuálne majú bilanciu 31 výhier a 48 prehier.

Návrat konceptu „Big 3“ a telenovela na dennom poriadku

Vedenie Lakers, na čele s prezidentkou Jeanie Bussovou a generálnym manažérom Robom Pelinkom, si mohlo ukázať v lete na kohokoľvek. Médiami prebehlo každé hviezdnejšie meno, až prišiel megatrejd a angažovanie Russella Westbrooka.

Ide o hráča s neuveriteľnými fyzickými parametrami a dynamikou, množstvom individuálnych ocenení, ale aj s povesťou ťažkej osobnosti, ktorej sa vyhýbajú tímové úspechy.

S ním mal prísť návrat éry „Showtime“, namiesto toho to však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Basketbal

NBA

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie