Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: Rusko čelí aj vinou vojny dramatickému úbytku obyvateľstva

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Okrem padlých mladých mužov, milióna mŕtvych počas pandémie či masovej emigrácie IT špecialistov je problém aj v početne slabej mladej generácii a v ekonomickej recesii v dôsledku vojny.

Rusko si inváziou na Ukrajinu zhorší vyhliadky na riešenie jedného zo svojich najväčších problémov – úbytku obyvateľstva, píše v analýze denník Financial Times.

V novembri minulého roku, keď sa ruský prezident Vladimir Putin už pripravoval na okupáciu Ukrajiny, vyhlásil, že „demografický problém je jeden z najväčších”, ktorým Rusko čelí, ak chce “posilňovať svoju štátnosť”.

Vojnou na Ukrajine Putin tento problém nevyriešil, práve naopak. Na bojiskách už zomrelo približne 15-tisíc mladých mužov, ktorí mali v budúcnosti prispievať do ekonomiky. Počas dvojročnej pandémie zomrelo v Rusku o milión obyvateľov viac oproti priemernej úmrtnosti, hoci oficiálne počty obetí covidu-19 sú len 360-tisíc. Rusko patrí k štátom s najvyšším počtom úmrtí na koronavírus na svete.

Úbytok obyvateľstva však spôsobuje aj masívna emigrácia. Z Ruska utieklo od začiatku vojny zhruba 70-tisíc IT špecialistov a podľa predsedu ruskej asociácie komunikačných technológií Sergeja Plugotarenka odíde v apríli „ďalších 70- až 100-tisíc”. Demograf Alexej Rakša hovorí, že ide o emigráciu, ktorej „rýchlosť a rozmery sme nikdy predtým nezaznamenali”.

Putin už na začiatku vojny sľúbil IT špecialistom, že nemusia nastúpiť do vojenskej služby, ponúkol im výhodné hypotéky a IT firmy oslobodil od dane a daňových kontrol. Nič nepomohlo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie